Отварят поетапно детските градини от петък

Актуално 19.05.2020 | 12:05ч.

Детските градини в страната започват да отварят поетапно врати от 22 май, като това ще продължи до  1 юни. Това обявиха днес на брифинг здравният министър Кирил Ананиев  и министъра на образованието Кирил Вълчев. Първо  в петък ще отворят частните детски градини, а от следващата седмица започват и общинските. Всяка забавачка ще направи собствено проучване сред родителите колко деца ще заявят желание да посещават градината. Очаква се да бъдат в средни групи - по 10-11 деца. При многочислена група директорите ще търсят подгрупи и ще правят реорганизации, обясни Вълчев. Ананиев добави, че как да се организира дейността на всяка детска градина ще решава кметът на всяка община, тъй като е запознат с организацията.

Тръгването на детска градина е става без изискване на обичайната медицинска бележка след месечно отсъствие на детето, за да няма струпване пред джипитата. На първия ден ще бъде измерена температурата на всички деца във всяка забавачка с живачен термометър. Деца с вирусоподобни симптоми и температура над 37.3 няма да могат да бъдат допускани. Това правило ще важи и за следващите дни на посещение. Преди да постъпят децата в детска градина, родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с всички мерки и че доброволно по лично желание са пожелали детето им да постъпи в градина или ясла при ясен риск. 

В декларацията ще се съдържа и уведомяване, че родителите нямат право да допускат децата си болни на детска градина, ако детето се разболее, трябва да държат постоянно персонала и ръководството в течение какво се случва, за да се предприемат мерки в случай на заразено дете с коронавирус. В градина ще имат право да се върнат и хроничноболните деца, чиято отговорност остава на родителите. Те ще оставят децата си на двора, ако вали - в предверието, за да се спазва дистанция.  Децата ще играят основно на двора. За тази цел ще има дезинфекция на дворовете и на сградите, и то с най-добрите дезинфектанти и препарати. На входа ще се мери температурата само на деца със съмнителни симтоми, те ще бъдат връщани вкъщи.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!