Почина филантропът Игнат Канев

Актуално 13.07.2020 | 08:07ч.

Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около кончината му.  Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи. Тъй като няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.

Канев е известен и като голям филантроп - дарява средства предимно за образование и здравеопазване. През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт. През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име "Канев Център". Огромно е и дарението му за държавната университетска болница. Благодарение на дарени от него средства беше завършено детското отделение на лечебното заведение, което години наред беше едно от най-неугледните. Отново с дарение на Канев в двора на болницата беше направен детски кът за малките пациенти. Обновено беше и отделението по трансфузионна хематология. 

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!