Почитаме Св. Архангел Михаил, началник на небесното войнство

На днешния ден почитаме Свети Архангел Михаил – началник на небесното войнство от ангели и архангели.

Денят на Свети Архангел Михаил – Архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник в българския православен календар.

В народните представи Свети Архангел Михаил е млад и хубав момък, който обаче олицетворява смъртта. Той е един от четирите архангели в Стария Завет, заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил. Според народните вярвания Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. Затова и народът го нарича “душевадник”. Той отвежда изтръгнатата от тялото душа в отвъдния свят и я отпраща или в райската градина или във врящия казан на пъкъла, според това дали тя е праведна или греховна. Именно заради това в иконографията Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце, или държащ везни, с които измерва човешките грехове. Но колкото и страшен да изглежда този светец, той всъщност бил пословично неподкупен и състрадателен. Понякога дори връщал към живот болни и бедни.

Архангеловден празнуват всички, които носят името Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Рангел, Райчо, Райна. 8 ноември е и професионалният празник на българската полиция.

На Архангеловден българите правят курбан в чест на светеца-поовител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и айници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. И заради това кожата на обредното животно се дарява винаги на църквата.

Още от Актуално

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!