Предлагат Ива Чавдарова за Почетен гражданин на Русе

Култура 05.03.2020 | 09:03ч.

Предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“ на дългогодишният директор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова ще разглеждат на предстоящото си заседание русенските общински съветници.

Чавдарова ръководи успешно фестивала близо 30 години. Основаният през 1961 година и организиран от Община Русе международен фестивал „Мартенски музикални дни“ е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България, фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Ежегодно събитието се радва на успех и одобрение от страна на ценителите на класическата музика и превръща град Русе в Музикалната столица на България, като подиумът му са споделяли именити артисти от цял свят. Наред със световноизвестни участници, фестивалът е място за изява на млади и талантливи музиканти от цял свят.

Ива Чавдарова завършва с отличие музикалното училище в Русе със специалност „виолончело“ през 1973 година. Пет години по-късно завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ като магистър по музикознание, след което се завръща в град Русе, където работи последователно като редактор в Регионалния телевизионен център – Русе и като музиковед в Русенска филхармония. През 1991 година Ива Чавдарова започва работа като началник на отдел „Култура“ в Община Русе, като от 1992 година до сега е и директор (селекционер) на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В продължение на 28 години, под нейното професионално ръководство, фестивалът се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

По настояване на Ива Чавдарова през 2017 година за артистичен съветник на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ е привлечен световноизвестният български цигулар, русенец и почетен гражданин на Русе Светлин Русев, с когото Чавдарова работи в екип по артистичната програма на фестивала.

Като музиковед и музикален критик е автор на множество публикации в местни, национални и специализирани издания за изкуство и култура; автор е и на документални телевизионни филми за Българска национална телевизия.

Ива Чавдарова е трикратен носител на награда „Русе“ за изкуство и култура (1999 г. – индивидуална, 2011 г. и 2018 г. – колективна за екипа на международен фестивал „Мартенски музикални дни). През 1999 година, по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, получава и грамота от Министерството на културата за цялостен принос за развитието на националната музикална култура.

Тя е носител и на наградата „Златното перо“ (2007 г.) на Министерството на културата и Класик ФМ радио, връчвана ежегодно за принос в развитието на националната музикална култура, както и на международната награда „Золотая муза“ – за принос в популяризирането на руската култура в България (2010 г.).

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!