Представят в Русе книгата „Тъй рече баба Ега“

Култура Книги 18.02.2020 | 12:02ч.

На среща по време на която ще бъде представена книгата „Тъй рече баба Ега“ от Ивинела Самуилова ще се състои следващата седмица в книжарница „Хермес“. След „Бабо, разкажи ми спомен“, която бе избрана за „Любима книга на България” за 2016 г., Ивинела Самуилова ни представи дългоочаквания си нов роман - „Тъй рече баба Ега“ в края на 2019 г. Още преди публикуването си книгата се радваше на изключителен интерес от страна на читателите, благодарение на което се нареди в челната тройка на ТОП 20 с най-продаваните книги от ИК „Хермес“ през изминалата година.

След официалните премиери на книгата в София и Пловдив, литературното турне на Ивинела Самуилова продължи в Разград и Варна, а през февруари писателката ще посети Велико Търново и Русе. По време на срещата в книжарница „Хермес“ - Русе, книгата ще бъде представена от управителя на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев. Читателите ще чуят повече за лечебните практики и вярвания, съхранени още от времето на древните траки, както и до кои интересни места е достигнала Ивинела Самуилова при проучванията си. Гостите ще могат да зададат своите въпроси и да си вземат персонален автограф.

Младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа „Бабо, разкажи ми спомен“ (Любима книга на България за 2016 г.), пристига в потъналото в цъфнали бадеми селце Горни праг, сгушено под древно тракийско светилище в последните дипли на Източните Родопи. В този очарователен, но различен от познатия й свят, скътал тайни, предавани през поколенията от незапомнени времена, тя е топло посрещната от местните жители. Сред тях най-ярко изпъква старата лечителка баба Ега. Своенравната баячка впечатлява не само с острия си език, но и с мъдростта на изреченото. А нейните билки „светци“ и чудати ритуали сякаш са побрали цялото познание на народа ни не само за лечителството, но и за най-важните въпроси на битието.

Първоначално скептична към заниманията на възрастната жена, скоро главната героиня е силно заинтригувана от нейния магически свят. За това допринасят домакините й: психоложката Цвета и родителите й – забавният чичо Тодор и сърдечната леля Надка, както и срещите й с колоритния траколог професор Радев и неговия асистент, и с хора, на които лечителката е помогнала. Младата жена осъзнава, че в знанията и уменията на баба Ега са съхранени лечебни практики и вярвания още от времето на далечните обитатели на тези земи. Знание, скрито в мълчанието на Древна Тракия.

Ивинела Самуилова е родена в Севлиево, завършва езикова гимназия с испански и английски език в град Враца, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения, сред които журналистика и психология.

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Благодарение на тях романите й „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш, пътнико?“ спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“. Романът „Жената, която търсеше любовта“ бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“. „Гатанки от небето” зае четвърто място в литературната надпревара „Любима книга на България” за 2015 г. А романът „Бабо, разкажи ми спомен“ бе избран за „Любима книга на България” за 2016 г.

Освен като писател, Ивинела Самуилова се изявява и като преводач на художествена литература от испански език.

Самите читатели определят книгите на Ивинела като завладяващи, жизнеутвърждаващи, пробуждащи, преобразяващи… Вероятно защото веруюто на авторката е, че хората нямат нужда от поучения, а от вдъхновение за живота.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят.

Още от Култура

Още от Книги

© 2019 Thesite All rights reserved!