Предстои 12-то издание на Green Rock Fest Ruse 2020

Актуално 12.09.2020 | 01:09ч.

На 12 и 13.09 в град Русе ще се проведе 12-то издание на Green Rock Fest Ruse 2020.Организацията на Green Rock Fest Ruse 2020 е резултат от усилията на Община Русе, фондация “Русе - град на свободния дух”, сдружение “Грийн рок фест” Русе, спонсори и верните приятели на фестивала, които от години даряват труда си за тази идея.

Екипът на The Site проведе интервю с управителката на сдружение “Грийн рок фест” Русе г-жа Мария Атанасова:

"Какво предстои да видим и чуем тази година?

Тази година ще чуем изпълненията на 13 рок групи от страната и една от Украйна.

Как се роди идеята за подобно събитие и каква е целта му?

Идеята се роди през 2009 година, когато учителят по китара в читалище “Захари Стоянов” Пламен Бояджиев, заедно със създадената от него група “Gunpowder” и секретарката на читалището Стефка Ангелова написаха проект към отдел “Култура” на Община Русе, свързан с концерт на младежки групи от различни градове на България. Тогава се вдъхнових от идеята, дадох име на фестивала и започнах да работя за него.

Какви трудности срещнахте през годините?

Срещали сме трудности от различен характер, най-тежко е било намирането на спонсори. Мечтата ми е нашето законодателство да намери начин да овъзмездява дарителите.

Кои известни групи са били гости през годините?

През годините наши гости са били както български популярни групи и изпълнители - Валди от Щурците, Васко Кръпката, Милена Славова, Тангра, БТР, Фондацията, Ясен Димитров и NightHeat, Кикимора на Николо Коцев, така и световни звезди като Джон Лоутън, Джо Лин Търнър, Тим “Рипър” Оуенс, група “Назарет”, група “Бонфайър”, Миленко Матиевич от Steelheart

Колко време отнема организирането на Green Rock Fest?

Организирането отнема месеци. Правили сме го и за кратки периоди. Например организирането на Green Rock Fest 2013 с участието на Джон Лоутън и група NightHeat започна на 1 юли, след като се срещнах с Цонко Цонев на Джулай Морнинг на Камен Бряг и той ме запозна с Джон. До септември имахме малко време, но успяхме.

Какви ще са по-интересните акценти от концертите тази година?

Участниците тази година са интересни, защото свирят в различни стилове. Както казах, почти всички са български групи, но това не бива да разочарова феновете на рока, защото имаме много талантливи групи.

Ако трябва да направим едно сравнение, кое е по лесно: организирането на фестивал с малко на брой, но големи имена или с повече групи по-малко известни?

И в двата случая си има известни трудности, които , обаче, се забравят след реализирането на фестивала. Ако говорим за големите имена, трудното е договарянето на участието, по-големите хонорари. За по-малко известните групи трудностите са свързани с подбора на участниците. Имаме много желаещи, които се надяват да участват. Изпращат ни имейли. Понякога те са много и не успяваме да ги проследим. Тази година имахме проблем с желаещи да бъдат първи на концерта. Всички искат да свирят по тъмно, когато са се събрали повече хора, под светлините на прожекторите.

С коя от групите участници във фестивалите преговорите ви протекоха най-лесно и с коя най-трудно през годините?

Не сме имали големи проблеми с преговори. Най-бавно, мисля, се случиха нещата с Джо Лин Търнър, защото мениджмънта му уговаряше изяви в близки дати и не знаехме откъде и дали ще дойде. В края на краищата всичко се получи успешно.

Какви съпътстващи мероприятия сте предвидили в рамките на фестивала?

Тази година на площада пред сцената ще има три шатри, В едната ще работят момичета от Младежки дом - Русе. Те ще правят фейспейнтинг на желаещите да изпитат това. В другите две ще се разположат сувенири и дискове на участващите групи и такива, изработени от русенката Тереза Маджарова. Предвидили сме кът за дарения, в който ще бъде разположена кутия за болната от множествена склероза Лидия Лечева.

На 12 септември от 17 часа във фоайето на Доходно здание ще бъде открита изложба на фотографа Петър Стаменков. Тя ще събере спомени от минали издания на Грийн рок фест.

На 12 септември от 14:30 до 15:30 часа в пленарна зала на Община Русе ще се проведе майсторски клас по китара на Мирослав Иванов - китарист на хедлайнера на първата вечер Saint Electrics. На 13 септември от 14:00 до 15:00 часа ще има майсторски клас по китара на Димитър Кърнев - основател и китарист на хедлайнера на втората вечер - D2.

Как се отрази глобалната пандемия на организирането на събитието?

Имаме късмет, че ще успеем да проведем събитието. Както знаем, множество концерти и фестивали се отложиха за догодина. Имахме идея да поканим група от чужбина като хедлайнер на едната вечер, но това, по разбираеми причини, не можа да се получи. Все пак сме благодарни на съдбата, че ще успеем да имаме Green rock fest.

Организирате Green Rock Fest за 12-та поредна година. Какво ново може да очаква публиката тази година?

Новото като организация е двудневния фестивал. През годините Green Rock Fest се провеждаше за по един ден. Миналата година беше 3 дни, защото прегърна идеята на Владо от група Фаворит за събиране на всички русенски групи.

Новост за фестивала са също майсторските класове. Мислим да разширим тази инициатива."

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!