Пускат край Бургас освободени неми лебеди, отглеждани незаконно в Иваново

Актуално 07.05.2020 | 02:05ч.

Незаконно отглеждани 3 екземпляра от вида ням лебед ще бъдат освободени в езерото „Вая“, край Бургас от служители на Спасителен център за диви животни на „Зелени Балкани“ - Стара Загора. Това стана възможно с постановление на Окръжна прокуратура – Русе.

Птиците са конфискувани от частен имот в с. Иваново (област Русе) в края на месец януари. Съвместна проверка на експерти на РИОСВ-Русе и органите на реда е извършена във връзка с постъпил сигнал за отглеждане на екземпрярите в извън естествената им среда. Случаят е предаден на Окръжна прокуратура – Русе, която е образувала досъдебно производство, а птиците са настанени в Спасителния център център в гр. Стара Загора до момента на издаването на постановлението за тяхното освобождаване.

Очаква се прокуратурата да се произнесе за наличие на данни за престъпление по реда на Наказателния кодекс. От Регионалната екоинспекция допълниха, че Законът за биологичното разнообразие има категорична забрана за притежанието, пренасянето и предлагането за продажба на екзепляри от защитени видове животни.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!