Ясни са датите на матурите за седмокласници и абитуриенти

Актуално 05.05.2020 | 09:05ч.

Учебната година няма да бъде удължавана, а децата ще я завършат електронно. Това съобщи днес образователният министър Красимир Вълчев. Той уточни, чеучениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване. Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни -12 дни по-късно от първоначалните дати. Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.
Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.
Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 
Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите.  В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.  Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа. От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!