Раздадоха наградите "Русе"

Наградите "Русе" бяха връчени снощи на официална церемония в Доходното здание. В програмата се включиха Русенска филхармония с диригент Михаил Кътев и Детски хор “ Дунавски вълни” с диригент Весела Тодорова. Водещи бяха Ралица Константинова и Борислав Вежинов.

Награда "Русе" в раздел "Образование и Наука", категория "Основно и средно образование" беше връчена на старши учителят в Ученическата спортна школа и треньор по вдигане на тежести Кръстина Атанасова. Призът й беше връчен за работата и в успешното развитие на  ученическия и масов спорт сред подрастващите и многобройните призови места и държавни титли във всички възрастови групи завоювани от нейните възпитаници. Наградата за "Цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висше образование" беше присъдена на  директорът на СУ "Васил Левски"Галин Ганчев - педагог от 42 години. Наградата "Русе" в категория "Образователна институция или учителски екип" беше присъдена на екипът на Детска градина "Слънце" за тяхната всеотдайна работа децата от възрастовите групи. Наградата "Учителски екип от основни, средни училища и професионални гимназии" беше връчена на педагодическият колектив на Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер". Наградата в категория "Висше образование и наука" беше присъдена на  проф. д-р инж. Красимир Мартев - автор и съавтор на седем патента и изобретения, осемдесет и една статии и доклади, монография, учебници и помагала. Проф. Генчо Попов получи наградата "Русе" за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука.

Цялостният му професионален път, академична експертиза и обществена дейност, издигат името на Русенския университет като висша образователна институция с висок рейтинг и хоризонти за развитие. Отличава се с активна гражданска позиция и съществен принос за авторитета на града и региона. Отличие в категория "Образователна институция, преподавателски или научен екип" отиде при факултет „Природни науки и образование“, който през настоящата година навършва четвърт век от основаването си.

Награда "Русе" за литература в раздел "Изкуство и култура" беше присъдена на историографът Хачик Лебикян. Росица Миновска Деведжиева - един от талантливите и широко признати режисьори на съвременния куклен театър, артист със сериозен принос за развитието на сценичните изкуства в България получи наградата за сценични изкуства. Дългогодишен директор на Държавния куклен театър в Русе, днес с нейното име свързваме редица значими за нашия град начинания като Детския театър „Камила“, Русенската детска опера и редица други проекти, в които Росица Миновска влага целия си творчески опит за развитието на талантливите деца на Русе.Призът в категория изобразително изкуство беше връчен на Огнян Балканджиев, който свързва своите творби с всичко онова, което град Русе олицетворява: архитектурен облик, духовност , стремеж към свобода. С особено внимание и отдаденост общува чрез творчеството си с децата, вдъхновява ги и ги насърчава да възприемат света с широко отворени очи. Познат на много русенци с усмихнатите си шаржове, художникът обогатява много галерии и частни колекции със своите произведения в различни жанрове, гледни точки и творчески техники. Наградата "Русе" в категория "Цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата" беше връчена на вокалния педагог Георги Делиганев. Призът за творчески екип или културна организация беше връчен на детско-младежкият хор "Свети Георги Победоносец" с диригент Мина Влайкова.

Още от Култура

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

© 2019 Thesite All rights reserved!