Репетициите на „Епопея на забравените“ започнаха в музей

С посещение на къща-музей „Захари Стоянов“ започнаха репетициите на спектакъла по произведението на Иван Вазов „Епопея на забравените“, който трупата на русенския ДТ „С. Огнянов“.

Тук са представени експозиции за Българското възраждане и националноосвободителните борби. Основен акцент е биографията на Захари Стоянов. Уредникът Искрен Великов разказа на актьорите и показа случки от историята, които са документирани в къщата-музей.

„Целта на посещението ни бе докосването до епохата на Възраждането и осъзнаването на българския народ. Хубаво е актьорите да могат да „попият“ повече от „миризмата на онова време.“, коментира режисьорът на постановката Ивайло Ненов.

Целта на спектакъла е да подпомогне обучението на учениците в горния курс, обясни директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Боян Иванов. „Това няма да бъде рецитал, а спектакъл, който с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати, да покаже творчеството на Иван Вазов и да запознае младите хора с героиката на онова време, да покаже самоосъзнаването и пътя към свободата.“, допълни той.

Постановката ще се играе само пред ученическа аудитория и няма да има свободен показ. Практически, придържайки се към текстовете на Иван Вазов, той ще бъде допълнение на учебния процес в горния курс. Звуковата картина ще допринесе за по-плътното възприемане на текстовете на автора.

Участие в постановката ще вземат Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Марияна Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров. Сценографията и костюмите са дело на Евгения Явашева, музиката – на Пламен Мирчев – Мирона.

Премиерата се очаква в края на октомври.

 

Източник: TVN

Още от Русе

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'imagick' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/smebpbg/public_html/thesite/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/smebpbg/public_html/thesite/platform/common/core/Common.php
Line: 265
Function: show_php_error