Рецитал открива празничните инициативи за 3 март в Русе

Култура Концерти 26.02.2020 | 11:02ч.

Със серия от събития, Русе ще отбележи Националния празник на България 3 март и 142 години от Освобождението. Началото ще бъде поставено в 9 часа сутирнта в зала „Европа“ на Доходно здание, когато ще бъде официалното откриване на 16-тото издание на конкурса за рецитал „За да я има България“, чиито организатор е Общински младежки дом – Русе. Участващите ще бъдат разделени в три възрастови групи и в две направления – Възрожденска и Следвъзрожденска поезия и литература. Компетентно жури ще класира най-изявените рецитатори, а всички ще получат грамота за участие за своето представяне.

По улица „Александровска“ ще премине празничен парад на специализирана техника, в който ще се включат автомобили на русенски институции по сигурността. Началният час е 10:45 ч. За финал, от пл. „Батемберг“ до Съдебната палата ще премине шествие на русенски ученици с 80-метров трикольор, предвождано от Общинския Духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Гражданите, желаещи да видят отблизо специализираните машините ще имат тази възможност на статичен показ пред Съдебната палата след Тържествената церемония от 11:30 ч. пред Паметника на Свободата, на която по случай празника, слово ще произнесе г-н Галин Григоров – областен управител на Област Русе, а отслужат заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода ще отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. В церемонията ще се включат певици от ФТТ „Найден Киров“, а водещ на двете събития ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

Празничната програма ще завърши с тематичен концерт на рок група „ЕПИЗОД“ с участието на ДВГ „Слънце“ при ОбДЦКИ – Русе с худ. ръководител Наталия Константинова. Концертът ще започне в 18:00 ч. на площад „Свобода“ пред сградата на Община Русе.

Началото на инициативите ще бъде в 9 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание ще бъде официалното откриване на 16-тото издание на конкурса за рецитал „За да я има България“, чиито организатор е Общински младежки дом – Русе. Участващите ще бъдат разделени в три възрастови групи и в две направления – Възрожденска и Следвъзрожденска поезия и литература. Компетентно жури ще класира най-изявените рецитатори, а всички ще получат грамота за участие за своето представяне.

В 10.45 часа по улица „Александровска“ ще премине празничен парад на специализирана техника, в който ще се включат автомобили на русенски институции по сигурността. За финал, от пл. „Батенберг“ до Съдебната палата ще премине шествие на русенски ученици с 80-метров трикольор, предвождано от Общинския Духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Гражданите, желаещи да видят отблизо специализираните машини ще имат тази възможност на статичен показ пред Съдебната палата след Тържествената церемонияпред паметника на Свободата за Националния празник ще започне в 11:30 ч.  Събралите се ще бъдат поздравени от областният управител Галин Григоров. Заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода ще отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. В церемонията ще се включат певици от ФТТ „Найден Киров“, а водещ на двете събития ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

Празничната програма ще завърши с тематичен концерт на рок група „ЕПИЗОД“ с участието на ДВГ „Слънце“ при ОбДЦКИ – Русе с худ. ръководител Наталия Константинова. Концертът ще започне в 18 ч. на площад „Свобода“ пред сградата на Община Русе.

Още от Култура

Още от Концерти

© 2019 Thesite All rights reserved!