РУСЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 151-АТА ГОДИШНИНА ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ СЪС СЪВМЕСТНА ЦЕРЕМОНИЯ МЕЖДУ ОБЩИНАТА И ОБЛАСТНАТА УПРАВА

Община Русе и Областна администрация-Русе организират съвместна церемония, посветена на 151-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието ще се проведе на 18 февруари /неделя/ от 11.30 часа пред паметника на националния герой в Парка на възрожденците. По традиция в неделното събитие ще участва Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Слова ще бъдат произнесени от кмета Пенчо Милков и областния управител Данаил Ковачев. Началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев ще приеме почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. Предвижда се пред Паметника да бъде строен и почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, а 17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия ще изпълни „Обесването на Васил Левски“. Припомняме, че през 2022 г. той бе сред победителите в конкурса „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом в Русе. Веднага след това ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия. По време на събитието ще се състои и рецитал на една от любимите на Дякона песни „Все за тебе мисля, мамо“, която според някои изследователи е негова авторска. В края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя.

Това е третата по рода си подобна инициатива. За първи път такова събитие се проведе през 2022 г., като то бе организирано по предложение на тогавашния областен управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Паметникът на Левски бе официално открит в Русе на 11-и септември 2020 година. Повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането му. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Негово председател бе Искрен Веселинов. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола на свободата бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и изпълнителния директор на „Авко“ Владимир Колев.

Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на следния имейл pr@mayor-ruse.bg, а при необходимост от допълнителна информация, касаеща протоколни въпроси може да пишете на e-mail: governor.pr@gmail.com.

Миналата година историкът д-р Веселина Антонова представи и множество интересни и непознати факти относно връзката на Левски с Русе. Сред тях е и това, че Апостолът на свободата е бил около 10 пъти в града, а информацията за това е получена от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе.

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!