Русенката Ясна Петрова стана балкански шампион по планинско бягане

Спорт 09.11.2020 | 10:11ч.

18-годишното момиче спечели златен медал в индивидуалното класиране и сребърен медал в отборното на балканския шампионат в Брашов, Румъния. 

Русенската шампионка се занимава със спортно ориентиране и лека атлетика от близо 10 години. Епидемията, която до голяма степен затруднява възможностите на спортистите и техните тренировки, всъщност помага на Ясна да запише своя най-добър сезон до момента. Младото момиче разказва, че състезанието в Брашов е било голямо изпитание за нея – не само за физиката, но и за духа ѝ. „Всички ни плашиха със състезателките от Турция, които бяха фаворити сред участниците и дори действаха с отборна стратегия. Но на старта застанах със самочувствие, като носех българския трикольор, обрисуван върху лицето ми“.

Преодолявайки изкачването, което са и първите 3 км от общо 6-те км трасе, Ясна е била на трета позиция. Но тогава идва спускането, което е и голямата ѝ сила. Момичето успява да скъси преднината и с много мисъл от нейна страна взема първата позиция на ключово място от маршрута буквално минута преди финала.

Развръзката е последвана от силни викове и голяма доза емоция, защото Ясна Петрова е първият български състезател, спечелил призовото място на подобно състезание.

Младата шампионка получи поздравителен адрес и символичен медал с герба на Община Русе, а г-н Милков подчерта, че шампионският резултат не е само лична победа за Ясна, а е и повод за гордост на целия град.

Още от Спорт

© 2019 Thesite All rights reserved!