Самодейци от община Ценово се представиха отлично на „Северняшка китка“ в Павликени

Самодейните колективи и индивидуалните изпълнители от община Ценово обраха аплодисментите и отличията на фолклорния фестивал „Северняшка китка“ в Павликени. Културната проява, която е включена в календара на Министерството на културата, събира изпълнители от цялата страна за 27 път. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. През двата фестивални дни на сцената на НЧ „Братство“ се изявиха повече от 80 самодейни колектива.

„Фестивалът е с конкурсен характер и конкуренцията беше изключително голяма. Журито под председателството на народната певица Янка Рупкина следеше за всеки детайл по време на изпълнението. Един от важните критерий беше изпълняваните песни да са автентични и да представляват определена фолклорна област“, уточни Петя Герасимова – секретар на читалищното настоятелство в Караманово. Според регламента се допускаха най-много до две изпълнения.

Във фестивала се включиха представители от три населени места в община Ценово. Публиката в залата прие изключително радушно изпълненията на певиците от групата за автентичен фолклор „Латинка“ в Долна Студена. Самодейците от НЧ „Пробуда“ заслужено се окичиха със златен медал. Индивидуалната изпълнителка Гинка Шиндарска слезе от сцената със сребърно отличие. Певиците от ЖФГ „От извора“ към НЧ „Светлина“ в Караманово спечелиха бронзови медали. Изпълненията на Женската певческа група за автентичен фолклор към НЧ „П. Р. Славейков“ от Пиперково бяха оценени със златно покритие. Със сребро се завърнаха самодейците от мъжката група.

Според организаторите основната цел на фестивала е да се покажат постиженията на народното творчество от цялата страна, а традицията не само да се предаде, но и да се превърне в любима на по-младите поколения.

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!