Цигуларят Габриел Тато: Соната №2 на Бетовен е смел експеримент със сонатната форма, предизвикващ условностите на времето

“Соната №2 на Бетовен е смел експеримент със сонатната форма, предизвикващ условностите на времето. Взаимодействието между цигулка и пиано създава равнопоставен музикален диалог, който дълбоко изследва възможностите и на двата инструмента. Втората част се откроява с меланхоличен и дълбок изказ… Посветена е на Антонио Салиери, италиански композитор и учител на Бетовен, което добавя допълнителен аспект на интрига. Изборът на Салиери не случаен, тъй като Бетовен е подбирал внимателно посвещенията си – Салиери е бил популярен във Виенския императорски дворец! Композицията, създадена в критичен момент от живота на Бетовен, отразява личната му борба със загубата на слуха. Сонатата служи като музикално свидетелство за неговата упоритост и решителност пред лицето на препятствията.

Музиката на Бетовен винаги е завладяващо музикално пътешествие, което улавя неговия гений и способността му да надхвърля артистичните ограничения на своето време. Нейното емоционално богатство и технически експерименти я правят незаменима част от класическия репертоар на всеки уважаващ себе си музикант.

С пианистката на Държавна опера – Русе Божена Петрова ще изсвирим това фантастично произведение, а също така ще имаме възможност да чуем и соната №7 в изпълнение на концертмайстора на оркестъра на Русенска опера Тамара Лазарова и пианистката от оперния ни театър Веселина Ботева.“ Това сподели цигуларят Габриел Тато, по чиято инициатива се случва камерния цикъл “Бетовен – сонати за цигулка и пиано”, част от фестивала “Зимни музикални вечери”!

Вторият концерт от поредицата е на 21 февруари от 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Източник: РусеИнфо

Още от Русе

Още от Днес

© 2019 Thesite All rights reserved!