Визита на посланика на Ирландия в Русе

Актуално 23.06.2020 | 12:06ч.

Областният управител на област Русе Галин Григоров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Ирландия в Република България Н.Пр. Майкъл Форбс. Поводът за визитата е откриването на изложба днес от 12.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, посветена на британския писател от ирландски произход Джордж Бърнард Шоу. Експозицията е под надслов „Оценката за Шоу“ и включва 13 панела със снимки и текст на български език. Също така е предвидена и едночасова прожекция на филм с български субтитри за живота на великия писател.

По време на срещата с областния управител беше обсъдена възможността за задълбочаване на двустранните отношения на регионално и местно ниво най-вече в сферата на туризма и културата. По идея на областния управител се очаква в най-скоро време да бъде осъществена още една изложба, но този път посветена на Джеймс Баучер, тъй като той е сред най-ярките застъпници на българската кауза в началото на XX век. Припомняме, че на 30-ти декември тази година ще се навършат 100 години от датата, на която той е починал.

Сред останалите теми, които бяха обсъдени е и ролята на вече приключилото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. По думите на дипломата страната ни се е справила отлично с тази нелека задача, като направеното по време на този период продължава да дава положителен отзвук в цяла Европа. Сред най-забележителните успехи, които той изтъкна е дейността на България за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

Обмисля се надграждане на сътрудничеството и в чисто икономически план.

Визитата на посланика в Русе е в рамките на няколко дена, като тя включва още посещение на Английска гимназия „Гео Милев“, операта, както и Русенската търговска-индустриална камара. Не на последно място трябва да бъде отбелязано, че Русе е първият град след София, където настоящата изложба бива показана. Тя се реализира по случай 30-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

В срещата участваха още заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, както и областният управител на Силистра Ивелин Статев, който представи област Силистра като туристическа дестинация.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!