Започна ремонтът на Семизовата къща в Русе

РУСЕ АКТУАЛНО 14.02.2023 | 11:02ч.

Стартираха дългоочакваните ремонтни дейности по Семизовата къща в Русе. Проверка на място извърши и кметът Пенчо Милков.

„Сградата има изключително голяма стойност не само за наследниците, но и за всички русенци. Ремонтът на такива сгради - паметници на културата не е лесно начинание, но е много необходимо“, сподели кметът пред представителите на фирмата строител, избрана след процедура.

Къщата е построена през 1892 г. и основен проблем през годините е навлизането на влага в помещенията от ниските към високите етажи. За да спре процесът, ще се направи хидро- и топлоизолация по всички стени, вкл. под нивото на основите. Уязвимите на дъжд, сняг и лед сутеренни прозорци ще бъдат подменени с нови, тъй като са твърде деформирани, за да се ремонтират.

По покрива ще бъдат възстановени нарушените връзки по обшивката от цинкова ламарина и ще се извърши ревизия на дървения гредоред.

Отвътре помещенията също ще бъдат изолирани и боядисани, а по таваните и стените, където мазилката е увредена, ще се запълни. Предвижда се почистване, обработка и уплътняване на пукнатини по подовите конструкции и ремонт или подмяна на компрометирани дървеногредоредови елементи на тавана.

Всички дървета около къщата ще бъдат запазени. Предвид това, че част от чемширените храсти, опасващи сградата, са заболели и навлизат в обхвата на канализацията, те ще бъдат заменени с нови.

Като важна мярка срещу проникването на влага в основите на сградата ще се подмени и съществуващата дворна настилка.

Ремонтът ще продължи 8 месеца, като след това ще бъде избран изпълнител и за художествената реставрация на къщата.

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

© 2019 Thesite All rights reserved!