Започва конкурсът за рисунка „Приказният свят на природа“

Русе Актуално 09.05.2023 | 01:05ч.

На 13 май /събота/ от 10:30 часа с поредица от инициативи в „Дворецът на децата“ официално ще се даде старт на Четвъртия онлайн конкурса за рисунка „Приказният свят на природа“, организиран от СНЦ „Дунавско сияние“ и финансиран от Община Русе.

В занимателно творческо ателие, ръководено от художниците Валентин Георгиев и Ина Валентинова, малките творци ще дадат начало на арт надпреварата, като темата на техните рисунки ще бъде „Моят Дунав“. Ще се рисува с разнообразни техники и материали, които ще бъдат осигурени от организаторите. Всички рисунки ще бъдат включени в конкурса „Приказният свят на природата“ и ще участват в художественото състезание, чийто финал ще бъде на 29 юни – Международният ден на Река Дунав.

Участниците в арт инициативата ще имат шанса да присъстват на българската премиера на уникалния детски образователен филм за р. Дунав – „Реката на живота“, чийто автор е Венета Ненкова – директор на Българското Неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и Флоренция, а главни герои и разказвачи във филма са българчета, живеещи в Италия. Присъстващите на премиерата ще бъдат с една крачка напред в подготовката си за Блиц викторината „Познавате ли река Дунав“, която ще се проведе през юни, защото използваните въпроси са от презентирания образователен филм.

Освен това, на финала на този съботен калейдоскоп от събития, ще се осъществи видеоконферентна връзка между русенските малки художниците и г-жа Венета Ненкова, която ще поднесе специална изненада, подготвена от малките ни сънародници, живеещи в Италия.

Поредицата от инициативи са част от големия проект на СНЦ „Дунавско сияние“ – Творчески екоактивности „Приказният свят на природата-2023“,реализиран в партньорство с Дворецът на Децата – Русе и БУ „Асен и Илия Пейкови“-Рим/ Флоренция и финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе. В него, освен традиционният международен онлайн конкурс за рисунка, е предвидено да се проведат: детски хепънинг „На брега на Реката“; ваканционна еко творителница с три ателиета – „Еко фантазия“, „Еко бижутер“ и „Еко художник“ и реална изложба от фото-рисунки, участвали в Четвърти онлайн конкурс „Приказният свят на природата“.

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!