Русе отбелязва Деня на Европа с празничен концерт

С този концерт завършва интегралният концертен цикъл, в който Емил Табаков представи пред русенската публика всички симфонии на Бетовен.

Празничен концерт по случай Денят на Европа, включващ в програмата си Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен и Увертюрата „Леонора-3“ – един от вариантните за увертюра към единствената опера на композитора „Фиделио“, която в първоначалната си редакция излиза със заглавието „Леонора“. Той ще се състои на 9 май, вторник, от 19 часа в Зала „Филхармония“.

С този концерт завършва интегралният концертен цикъл, в който Емил Табаков с успех представи пред русенската публика всички симфонии на Бетовен. Последното събитие от тази забележителна поредица се посвещава на Деня на Европа. И двете творби, които съставят програмата на празничния концерт са тематично обвързани с либертианските идеи, на чиито основи стъпва днешният Европейски съюз – свобода на словото и волеизлеянието, демократично равенство, духовно братство и взаимна почит и обич между европейските народи, които са създатели и основна съставна част на съвременния цивилизован свят. Това са идеали, които изповядва и завещава и геният на класическата музика Лудвиг ван Бетовен.

източник: DunavMost

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!