1 май – Международен ден на труда и работническата солидарност

Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда и Първи май) се отбелязва ежегодно на 1 май. Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други се чества неофициално. В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда в първия понеделник от септември. Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е отбелязван някога дори с военни паради. Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“. Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

/на снимката – Първомайска манифестация на състезатели по спортна стрелба – Русе/

 

Източник: RuseInfo

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!