Разпети петък е

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие

Днес е Разпети петък – денят, в който Божият син Иисус Христос е разпнат на кръста. Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове, разказва БНР.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Изнася се плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Миряните минават под плащаницата, за да се помолят за здраве и благоденствие.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие. На Велики петък не се подхваща каквато и да е работа.

Какво трябва да се направи в този ден и какво категорично се забранява?

На Разпети петък е забранено да се занимавате с къщна работа, в това число и чистене. Всички приготовления за празника трябва да се извършат на Чистия четвъртък.

И готвенето не е желателно. Забранява се дори докосването до метални предмети в дома. Хлябът не трябва да се реже, само да се разчупва с ръце. На домакините е забранено да се занимават с шиене и бродиране.

В този ден е категорично забранено да се ругае. Постарайте се да не влизате в конфликт, ако възникне такава ситуация.

Не е редно да се слуша увеселителна музика и да се посещават шумни мероприятия. Забавлението в деня на всеобщата скръб изобщо не е добре дошло. Този ден трябва да се прекара в покой.

Също на Разпети петък трябва да се въздържате от пиене на алкохол и плътски удоволствия. Хората, които се напият в деня на страданията и смъртта на Исус Христос, са изложени на риск да станат алкохолици. А децата, заченати на Разпети петък, се раждат болни или в бъдеще стават жестоки престъпници.

На Разпети петък не трябва да се пробива земята с желязо, тъй като това е голям грях, който води до беда. Или просто казано, в петък не може да се бранува, оре, копае.

Забранено е и да се сади каквото да било на нивата или в градината. Ако на Разпети петък засадите пшеница или друга култура тя няма да порасне.

На Разпети петък не можете да плюете на земята. Народните поверия гласят, че който плюе на земята - всички светии ще се отвърнат от него за цялата година.

Ако не искате да загубите здравето си, откажете се на Разпети петък от подстригване, боядисване на коса и изобщо всякакви козметични процедури.

 

 

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!