300 УЧАСТНИЦИ ЩЕ ПРОБЯГАТ РАЗСТОЯНИЕТО ОТ РУСЕ ДО ГЮРГЕВО ТАЗИ НЕДЕЛЯ

Актуално 20.09.2022 | 12:09ч.

300 УЧАСТНИЦИ ЩЕ ПРОБЯГАТ РАЗСТОЯНИЕТО ОТ РУСЕ ДО ГЮРГЕВО ТАЗИ НЕДЕЛЯ

На 25 септември ще се проведе поредното издание на Международния шосеен пробег „Бягане на свободния дух Русе – Гюргево“ (Free Spirit Run Giurgiu - Ruse),

През 2022 г. стартът на 15-километровото трасе ще бъде даден в центъра на град Гюргево, Румъния, а финалът ще бъде в Русе, България, като се очаква най-бързият участник да пробяга разстоянието до Русе за 45 минути.

„С организирането на пробега доказваме естествената си свързаност и приятелство с румънския народ“, каза зам.-кметът Енчо Енчев.

„Спортът е изключително важен посланик и въпреки че Дунавът ни разделя, ние се обединяваме чрез тази инициатива“, каза зам.-кметът на Гюргево Мариан Дамян.

„От българска страна участват най-добрите бегачи, както и много любители. Съотношението между българи и румънци е 50/50“, разказа един от организаторите и председател на СЛАК „Дунав“ Евгени Игнатов. Наградният фонд е 6000 евро, като са подготвени специални награди за ветераните над 40- и над 50-годишна възраст.

Капацитетът на състезанието е 300 участници, като до момента са се записали бегачи от България, Румъния, Израел, Турция, Южна Африка, Италия и Обединеното кралство. Най-възрастният бегач е 75-годишен българин, който е участвал във всички издания на пробега до момента.

Всеки участник получава юбилеен медал, тениска, транспорт от/до старт-финала. Най-добрите в генералното класиране и по възрастови групи получават и парични премии.

Минималната възраст е 18 г. Всеки участник трябва да може легално да преминава и пребивава на територията на България и Румъния.

Състезанието се организира от Спортен лекоатлетически клуб „Дунав“ и Община Русе, и е включено в календара на Европейската федерация по лека атлетика.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!