Българското кино празнува 108-и рожден ден

В немия филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента. Смята се, че е изгубен през 40-те години на XX век. Останали са само 1-2 кадъра от него.

По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по инициатива на НФЦ 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Тази година празникът съвпада с отбелязването и на вековен юбилей от рождението на едно от знаковите имена на родното кино – режисьора Въло Радев, създател на емблематичните филми „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ (режисьор – Никола Корабов).

За съжаление в Русе, градът, в който се е състояла първата публична кинопрожекция в България, не са предвидени никакви мероприятия за отбелязване на празника.

 

 

https://tvn.bg/balgarskoto-kino-praznuva-108-i-rozhden-den/?fbclid=IwAR080i3-ExXiJX-miE_q83U48QK1LBrzhRo7NeVwV9CWwiIJvwN_HaGcuVQ

Още от Култура

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!