Грийн рок фест инкубатор

„Грийн рок фест инкубатор“ е иновативен проект на сдружение „Грийн рок фест“ от град Русе  с фокус върху промотирането на рок музиката сред децата и младежите. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

В рамките на проекта беше обявен конкурс за млади инструменталисти и певци от България. Те имаха възможност да представят чрез видео свое демо изпълнение. За периода от 1 до 30 март 2022 г. бяха подадени 43 заявки от младежи на възраст до 26 години от цяла България. Експертна комисия в състав Антон Йовчев – китара, Илиян Трифонов – пиано,  София Петрова – вокал, Лазар Бенов – барабани и Михаил Дичев - бас китара извърши селекция на участниците и подбра най-добре представилите се музиканти. Подбрани бяха 12 млади таланти и по преценка на експертите, те бяха разпределени в съвсем нови рок групи -  Unity и  Distracted.  Ето и съставът на групите:

Unity:

Анна Друмева от град Русе - вокал и клавир

Димана Крумова от град Кюстендил - вокал и клавир

Алекс Станчев от град Русе - барабани

Тервел Траянов от град София - бас китара

Кристиян Станчев от град Русе - китара

Траян Трифонов от град Русе – китара

Distracted:

Вихра Македонска от град Русе - клавир

Дамян Владев от град София - бас китара

Петър Петров от град Нови Пазар – вокал

Иван Попов от град Дупница - китара

Георги Тодоров от град Варна – китара

Петър Петров от град Варна– барабани

В продължение на 4 месеца посредством специализирана онлайн платформа се проведоха дебати, обучения и срещи. Младите участници сами избраха имена на групите си и репертоар. Всеки от от тях със старание разучи своите партии в пряка връзка със своите ментори от комисията по подбора, които им споделяха своя опит и им даваха напътствия. Крайната цел беше дебютното им участие в превърналия се в емблема на Русе -  Грийн рок фест през 2022 г. Неговото 14-то издание беше предвидено  за 10 и 11 септември тази година, а за специални гости бяха поканени българската легенда в рока –група „Фактор“ и екс вокалът на световноизвестната група „Рейнбоу“ Дуги Уайт, който планираше участие с българските звездни рок музиканти от „Кикимора“ .

 По време на подготовката си талантливите младежи имаха шанса да се срещнат и с популярни представители на рок музиката, от които получиха ценни съвети.

Това са : Дино Джелусик – най-младият член на група „Уайтснейк“, с когото се срещнаха вокалисти и пианисти, Мирослав Иванов - член на групите Saint Electrics и „Обичайните заподозрени“  – китара, Гриша Георгиев от група Saint Electrics - бас китара, Венелин Венков от „Куку бенд“– барабани, Славчо Николов от БТР– songwriting, Георги Георгиев от група „Остава“– songwriting.

На 7 септември, 3 дни преди фестивала, младежите се събраха в град Русе и с желание и трепет репетираха от сутрин до вечер. Пред тях стоеше предизвикателството да постигнат успех, въпреки че за разлика от другите групи не са имали възможност да репетират с месеци и години.

Младите участници в Грийн рок фест инкубатор не се усъмниха нито за миг, че техните групи няма да се представят добре. Преподавателите им също вложиха усилия, за да изгладят и най-малките слабости в изпълненията им. Репетициите бяха неимоверно интензивни и изморителни. Те се проведоха в зала „Русе“, предоставена от русенското НУИ „Професор Веселин Стоянов“, която притежава отлични условия за подготовка.

На 11 септември двете новосформирани групи не само имаха шанса да участват в Грийн рок фест, но и имаха преимуществото да свирят преди самия хедлайнер – група „Кикимора“ и Дуги Уайт от „Рейнбоу“. Група Unity спечели сърцата на публиката с успешното изпълнение на песните Dio - "Holy Diver",    Soundgarden - "Black Hole Sun", Red Hot Chili Peppers - "Aeroplane", The Dead Daisies - "Lock 'n' Load", Anastacia ft. Celine Dion - "You Shook Me All Night Long ", Bon Jovi - "You Give Love a Bad Name", Motley Crue - "Dr. Feelgood". Членовете на Distracted предизвикаха бурни овации и представиха отлично парчетата Linkin Park – “In the End”, Avenged Sevenfold – “This Means War”, Rammstein – “Feuer frei”, Godsmack – “Under Your Scars”, Skillet – “Rise”, Apocalyptica – “I Don’t Care”.

В резултат от проекта 12 млади български таланти получиха възможност да развият знанията и уменията си и да се изявят на голяма сцена, редом със звездите на рока. Насърчен беше междукултурният диалог в областта на музикалното изкуство и успешно беше популяризирана рок музиката сред младите хора. Проектът допринесе за привличането на широка аудитория-участници и публика, а Русе се утвърди като място с добри условия за развитие на културата и изкуството. 

Проектът „Грийн рок фест инкубатор“ доказа, че разстоянията не могат да бъдат пречка за творчеството на младите хора на Бългрия и предостави отлична възможност за формиране на чувство за общност сред музиканската гилдия в име

Още от Култура

Още от Забавления

© 2019 Thesite All rights reserved!