БНТ 1 представя филм за проф. Васил Арнаудов на 14 юни

Култура Кино 13.06.2023 | 01:06ч.

Филмът „Васил Арнаудов – диригент на света“, ще бъде представен на 14 юни, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1. Сценарист и режисьор на документалния филм, с който се отбелязва 90 години от рождението на именития диригент, е Георги Тошев, оператор е Георги Гвоздев, а режисьор на монтажа – Калояна Климентова.

Това е един филм, посветен на именития хоров диригент и музикален педагог проф. Васил Арнаудов – дългогодишен ръководител и диригент на русенския хор „Родина“, един от най-ярките представители на българската музикална култура през втората половина на XX век.

Васил Арнаудов посвещава голяма част от живота си на русенския хор „Родина“. От 1963 г. до смъртта си през 1991 той работи с него като пътува всяка седмица от София до Русе за репетициите. В периода 1983-1991 г. той е и заместник-председател на читалище „Зора“ в Русе. 

През 1988 г. именно с хор „Родина“диригентът постига най-голямото признание за българското хорово изкуство – 5 първи награди и титлата „Хор на света“ в Ланголен (Великобритания). Това е най-големият състезателен фестивал за самодейни хорове в света. Конкурсът е в четири раздела, като „Родина“ печели и в четирите категории, което е истински прецедент в историята му. Това е второ участие на хор „Родина“ на този конкурс. На първото през 1966 г. те печелят 3 първи награди. В свое интервю след завръщането си от Великобритания Арнаудов казва:„Какво имаме да доказваме сега, след като станахме хор „Свят“? Че сме най-добрият хор в Русе! Сигурно трябва да вляза в книгата на рекордите на Гинес като диригент, който изминава най-дългото разстояние, за да репетира с хора си…“.

Васил Арнаудов е и първият носител на наградата „Музикант на годината” на България в класацията на предаването „Алегро виваче” на БНР. Негова е идеята химнът да звучи точно в полунощ по националното радио и тази традиция е запазена и до днес. Престижната награда е връчена посмъртно, защото бележитият диригент умира внезапно в София на 19 март 1991 г. - между два концерта, в разгара на подготовката за ХХХІ-те Мартенски музикални дни.

Източник на информацията за проф. Арнаудов: libruse.bg

 

Още от Култура

Още от Кино

© 2019 Thesite All rights reserved!