Градски часовници на повече от век разказват историята на Русе

Градските механични часовници в Русе са емблема на историческото развитие на града и неразривна романтична част от градския бит. Те са на повече от век. Могат да се разглеждат като магични носители на послания от славната история на Русе, каза за БТА Йовчо Стоянов, председател на сдружението "Русчук БГ". По думите му, навремето тези часовници са били много важни. Около тях се въртял градският живот. Преди 100 години хората се ориентирали по тях за часа. Не са имали ръчни часовници или телефони в джоба си. В Русе има три работещи градски часовника. Най-голям и най-представителен е часовникът на сградата на Регионалната библиотека "Любен Каравелов".

Той е произведен през 1922 година от германската фирма "Бокенем". Има два механизма, които се навиват и работят самостоятелно. Единият е за стрелките, а другият - за камбаната.  Майсторлъкът е двата механизма да се настроят и синхронизират. Ако не са сверени добре, може да се получи разминаване между времето, което показват, и ударите на камбаната. Сградата, в която днес се помещава Русенската библиотека, някога е била предназначена за първата в страната Търговско-индустриална камара, открита през 1919 година. Тогава все още не е имало часовник. Място за него обаче било предвидено.  Часовникът е монтиран през 20-те години на миналия век. От стари картички виждаме, че е с арабски цифри, а сега е с римски. И почваме да се питаме - часовникът ли е сменен, или само циферблатът. Вглеждаме се в снимките отново и установяваме, че на всички тях часовникът показва 12 без 5. Пак се питаме - спрял ли е часовникът, или това не е часовник, а нарисувано табло.

Намерен е документ на Търговско-индустриалната камара, с който се плаща на майстор да нарисува табло с часовник. Така то стояло две-три години. Истинският часовник е закупен през 1922 година и монтиран на сградата.

 

Другият градски механичен часовник се намира на сградата на някогашното акционерно спестително дружество "Гирдап", което е и първата частна банка в България, основана през 1881 година. Тя се намира в центъра на града - до Съдебната палата. Любимо място е за среща на русенци, наричано "Часовникът".Няма запазена документация и не се знае, кога часовникът е монтиран. Вероятно това е станало през 1899-1900 година". Часовникът е с голям и хубав циферблат. Работи добре и е на берлинската фирма "Захария". БТА)

Най-стар от всички е часовникът, намиращ се на сградата на Инспекцията по труда в Русе. "Предполага се,  че е монтиран през 1896-1897 година, но и за това няма данни. Сградата е строена за първия клон извън София на Българската народна банка. Часовникът е много хубав. Има два циферблата. Единият е гледал към някогашния банков салон на втория етаж, а другия - към улицата.  И трите часовника се навиват на ръка.

Източник: impresio.dir.bg

 

Още от Култура

Още от Старо Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!