В неделя русенци могат да видят откъси от работните проекти на финалистите на конкурса "Слави Шкаров"

Култура Русе Театър 13.06.2023 | 12:06ч.

Тазгодишното пето издание на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ има нов формат.

В първия етап на конкурса бяха подадени 16 кандидатури с идейни проекти на млади режисьори, от които селекционерът Пламен Харманджиев избра трима финалисти – Ана Батева, Ева Данаилова и Кристина Беломорска.

В рамките на шест дни те имат възможността да работят с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе по своите проекти.

В последния ден от конкурса, 18 юни, от 18:00 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров“ ще се състои показ пред публика на откъси от работните проекти на финалистите.

Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас.

След това ще се състои и церемонията по награждаване на победителя.

Ана Батева ще представи работата си по „Празен град" на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двама братя и войници от враждуващи страни ще се срещнат в нощта преди решаващата битка. "В своята същност тази трагикомедия е балканско огледало на универсалния конфликт между еднаквите по кръв като Ромул и Рем, Каин и Авел, Яков и Исав. Авторът, познат със своето невероятно чувство за хумор, по много циничен и ироничен начин представя срещата между двама братя и тяхното последно пребиваване в окупиран празен град. "

Кристина Беломорска ще въведе зрителите в „сайт-спесифик черна комедия" с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук", в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост. "Текстът разглежда един от най-значимите и големи въпроси, вълнуващи театъра – „човекът“. Човекът като личност и индивидуалност, поставен в абсурдната ситуация, отстраняваща го от единственото условие, чрез което може да реализира своята човешка природа: човечността през другия, единението с него, близостта."

Ева Данаилова ще провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек" сред стихиите на кризисния свят. "Идеята е да можем заедно със зрителите да разгледаме значението на сюжета, за да усетят най-вече смисъла да се говори и мисли за важните теми; да усетят силата на споделянето и по забавен и интерактивен начин да успеят да се замислят колко хора са поставени пред трудности и дилеми и дали е нужно да съдим „другите“ – различните от нас."

Победителят в конкурса получава възможността да доразвие идеята си до представление, което ще стане част от репертоара на ДТ „Сава Огнянов“ през следващия театрален сезон.

ВХОД СВОБОДЕН!

Още от Култура

Още от Театър

© 2019 Thesite All rights reserved!