Да бъдеш Аида - Владислава Гарвалова в ролята на етиопската принцеса в Търново и Русе

Солистката на Русенската опера Владислава Гарвалова изпълнява ролята на Аида в едноимения спектакъл / повече за събтието тук /. Партнират й Стоян Даскалов в ролята на Радамес, Андреана Николова – в ролята на властната Амнерис, Венцеслав Анастасов – Амонасро, Калоян Христов – Рамфис, Стоян Стоянджов - в ролята на Фараона. Участват още Теодора Чукурска, Александър Баранов, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Русе. Диригент Роберто Рега от Италия.

Владислава Гарвалова е певица с красив глас, впечатляваща вокална техника и артистично присъствие, с богат репертоар, който включва роли от произведения на композитори от различни стилове и епохи. Еднакво добре се чувства в ролите от оперите на Моцарт, Белини, Верди, Офенбах, Пучини. Гласът на Владислава плени русенци още при първия артистичен експеримент „Опера над Русе” на фестивала за съвременна култура „Аз, градът”, когато певицата не се поколеба да пее, носейки се на балон над центъра на Русе.

Аида е една от любимите й роли, към която винаги подхожда с много голяма отговорност и любов.

„За първи път се докоснах до Аида още по време на специализацията си в Рим. Тогава заедно с Мирела Паруто започнахме да градим сложната, многопластовата партия. Маестрата  - познавач на италианската традиция в детайли, ми каза така:”Аида е една от най-трудните партии, пее се с два гласа - драматичен през първите две действия и много лиричен и мек в трето и четвърто.” Тя много ми помогна да овладея музикалната линия, която се изисква и ми даде добри съвети за пианисимите и за образа като цяло.”

Певицата си спомня с вълнение за своя първи спектакъл на операта „Аида”:

„Дебютирах през 2009 г.  под диригентството на Маестро Методи Матакиев. Мир на душата му. Прекрасен музикант и човек. Няма да забравя как преди спектакъла влезе в гримьорната ми, облечен в бял фрак, усмихнат и достолепен. Виждайки напрежението, изписано на лицето ми каза: „Няма страшно, ако спреш да пееш, аз ще пея вместо теб.” Излязох и всеки път, когато го погледнех, той си мърдаше устните с мен, защото знаеше текста на Аида наизуст. Беше ми истинска опора.”

Дълго време след своя дебют, Владислава Гарвалова няма следващ спектакъл. Време, в което ролята узрява и чака своето триумфално завръщане тази година през месец юни под палката на още едно голямо име – диригентът Георги Димитров.

„Имах щастието да срещна големия диригент Маестро Георги Димитров тази година и той ми даде един по-различен поглед, по-задълбочен, накара ме да обърна внимание на много други нюанси, които не бях уловила. Много съм му благодарна затова.”

В този спектакъл нейният любим Радамес е Калуди Калудов. Владислава винаги ще носи в сърцето си скъпия спомен от партньорството си с големия изпълнител...

Нейната Аида е преди всичко чувствена и любяща жена....

„Аида е робиня в двореца на фараоните, но в същото време е и етиопска принцеса - силна и горда жена. Това, върху което аз се опитвам да наблегна в образа на своята героиня и това, което чувствам е, че тя носи любяща и чувствителна душа. Само една такава душа е способна на тази толкова необикновена и силна любов. Давам си сметка за силата на чувствата ѝ и затова не се учудвам на решимостта ѝ да последва Радамес в гробницата и да сподели съдбата му.

С Маестро Рега се срещам за втори път. Той е много млад, но търсещ перфекционизма професионалист. Надявам се да поднесем на публиката и в Търново, и в Русе две незабравими музикални вечери, наситени с много любов, красота и драматизъм.”

Срещите с изкуството на Владислава ще продължат в Русенската опера с още една обещаваща романтична вечер, в която тя, заедно с великолепния тенор Петър Костов,  ще изпълнят любими любовни дуети от оперите „Норма” на Белини, „Дон Карлос” и „Отело” на Верди, „Адриана Лекуврьор” на Чилеа, „Хофманови разкази” на Офенбах. Ще им акомпанира на пиано Наталия Радославова. Камерният концерт “Vicino a te” ще се състои в Опера-фоайе на 26 ноември от 19.00 часа.

В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска на Пучини, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Норма от едноименната опера на Белини, има богат кантатно-ораториален репертоар.

Визитка

Владислава Гарвалова завършва  ДМА ”Панчо Владигеров”-София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене. Участва в майсторските класове на проф. Мария Слатинару-Нистор /2002/ и  Гена Димитрова /2004/. През 2005г.  печели стипендия  за специализация  в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто,която я  кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008г. Носител е на втора награда от Международния Конкурс"Франц Шуберт" 2009и на Националния конкурс "Светослав Обретенов"2002 - награда на публиката.

Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена в „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира /април 2006/, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята  в „Сватабта на Фигаро”/септември 2006/.Следват Мими от „Бохеми” на Пучини Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди - с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр. Брашов/Румъния/,Татяна от"Евгени Онегин"на Чайковски,Аида от"Аида" на Верди,Леонора от "Трубадур",Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Дездемона от „Отело” на Верди и др.

The Site публикува този материал със съдействието на Държавна Опера-Русе

[nggallery id=70]

Още от Опера

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!