Да изчистим България заедно 2020

Актуално 28.07.2020 | 09:07ч.

За поредна година Областна администрация Русе ще подкрепи най-мащабната доброволческа инициатива в страната - „Да изчистим България заедно“, която е инициирана от bTV Media Group и е част глобалното гражданско движение “Let’s Do It World”.

Тази година в условията на пандемията от COVID-19 нашата обща цел няма да бъде поставянето на нови рекорди и съответно организирането на масови акции за почистване на замърсените места в България, а стремежът както на Областната управа в крайдунавския град, така и на организаторите на кампанията е да се съхрани постигнатото през изминалите години и при възможност да бъде надградено, мотивирайки хората за правенето на все повече добри дела.

Областният управител Галин Григоров и инициаторите на превърналата се вече в традиция кампания отправят призив към хилядите доброволци за ежедневна грижа към околната среда, а на 19-ти септември тази година, когато отбелязваме Световния ден на почистването, да се проведат малки индивидуални или семейни акции за почистване на градинките и любимите места за отдих, както и всеки да облагороди пространствата около дома си. Сред останалите възможни идеи е и организирането на семейни пикници с нулев отпадък.

Припомняме, че през месец септември миналата година в различните инициативи на територията на областта се включиха 24 708 души, което и за момента остава своеобразен рекорд. Тази бройка е с повече от 7 500 участника спрямо 2018-та година, за която през юни 2019-та по време на националната среща на партньорите в кампанията Областна администрация Русе беше удостоена с приза „Област с най-голям брой доброволци“

От старта си досега „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на близо 2 500 000 доброволци от цялата страна. За същия период, по информация от Министерството на околната среда и водите, са събрани почти 94 338 тона отпадъци, което се равнява на повече от 200 напълно заредени самолета „Боинг 747“, а от картата на България са изчезнали над 18 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!