ДАНАИЛ КОВАЧЕВ КЪМ КРАЕВЕДА АНЕЛИЯ ИВАНОВА: В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ Е ОЩЕ ПО-ВАЖНО ДА ПОЗНАВАМЕ РОДНИЯ СИ КРАЙ

Втората си поредна книга представи Анелия Иванова тази вечер в русенската Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Тя е позната на читателите по-скоро като поетеса, но този път книгата ѝ е посветена на  фолклора на село Щръклево. На събитието бяха дошли десетки русенци, а сред гостите беше и областният управител Данаил Ковачев. „Възхищавам се на хора като Вас, които искат да предадат на поколенията богатството на предците ни. Това не е просто ентусиазъм, а пример как създаването на подобни книги уважава  спомените, вярванията и философията за живота във всяко населено място. Отстояването на българската идентичност обогатява и разширява европейската култура, а не се губи в нея“, каза Ковачев и отбеляза, че в дигиталния свят е още по-важно да познаваме родния си край. Според него фолклорът е сред тези елементи, които запазват общността и я правят уникална и неповторима. „Нека не позволяваме подобни ценности да бъдат загубени и да се претопят в комерсиалното ежедневие“, допълни още областният управител. Също така той заяви, че е впечатлен от факта, че русенката общественост проявява заинтересованост и постоянство по темата за фолклора, етнографията и краеведската дейност. Въпреки това той смята, че е необходимо да се отдели по-голямо внимание за подпомагане на подобни инициативи, като същевременно акцент се постави и възможността за привличане на повече млади хора към това дело.

Книгата е от 160 страници, като изследването съдържа интересни части от историята на селото, легенди, народни обичаи, народни песни, нотен текст, детски игри, залъгалки, броилки, гатанки, пословици и поговорки и показва мястото на фолклора в съвременния живот на щръклевчани. Всичко е започнало през 1997 г., когато Анелия Иванова е била студентка в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Тогава тя е подготвяла курсова работа при своя преподавател гл. ас. д-р Никола Бенин. Той също уважи днешното събитие. По-късно работата е прераснала в дипломна работа отново под ръководството на д-р Бенин. Освен още и още материал през последните 30 години Анелия е събирала и много смелост и увереност, за да се реши на тази стъпка да издаде подобна книга. Припомняме, че първата ѝ книга е от 2010 г. и е стихосбирка под надслов „Следа в сърцето“. Сега тя твори отново и събира някои неиздадени свои стихове за третата си книга, която ще е втора нейна стихосбирка. Фокусът на произведенията е главно любовна лирика. Засегнати са и някои социални теми, а също така авторката има и стихотворения, посветени на деца.

Анелия Иванова е родена в Русе. Израства в село Щръклево. Завършва висше образование в Русенския университет „Ангел Кънчев“ със специалност Начална училищна педагогика и специализация Предучилищна педагогика. Придобива второто си висше образование със специалност Теология и свидетелство за професионална квалификация – учител по теология, в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Първите опити за писане на стихове Анелия прави още на 15 години, пише и в гимназията, като някои от стиховете превръща в кратки песни, които свири на китара.

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!