Дворът на кирилицата отбеляза пет години от създаването си

Пет години от своето създаване отбеляза Дворът на кирилицата в Плескя. Кой е създаден и открит на 2 май от  Карен Алексанян с идеята да се популяризира българската азбука. Датата на откриването през 2015 година не беше избрана случайно, тъй като на същата дата беше

отбелязана и 1150-годишнина от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Именно на тази дата Българската православна църква почита  Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

Освен уникално изработените букви от българската азбука, в „Двора на кирилицата“ има картинна галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчни фигури – на учениците на светите братя Кирил и Методий, а също и на всички български владетели, царували в Плиска. В рамките на комплекса свой дом са намерели и множество паметници и барелефи на творци, писали на азбуката, която днес се използва от повече от 250 милиона души по цял свят.

Скоро алеята с бюстове на писатели ще се попълни с още един – на Захари Стоянов. Предвиждат са се и два международни музикални фестивала, но поради извънредното положение в страната те са отложени. Въпреки това очакванията са до края на годината те да се реализират, като единият от тях ще е музикален, а другият ще е по-скоро под формата на литературни четения. Създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян е планирал и няколко пътувания до Сърбия и Черна гора, където ще участва в срещи и конференции, свързани с ролята на българската азбука в културното обединение на народите.

 

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!