Френски екип представя на 7 февруари в Русе „Парижки живот“

Култура Опера 04.02.2020 | 08:02ч.

Френски екип поставя на русенска сцена оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“. Премиерният спектакъл ще се състои на 7 февруари от 19 часа в зала „Опера“ под диригетнството на Никълъс МакРобъртс. Адаптацията и постановката са на Капюсин Майар, режисьор е Ева Ручинска, сценографията е на Дориан Фреро, костюмите са на

Жулиет дьо Ромемон, хореографията е на Ерве Сика, а художественото осветление – на Александер Фоен.

Същата продукция на „Парижки живот“ имаше своята премиера в Париж на сцената на Опера „Монмартър“ – Париж през 2019 година. Постановъчният екип от Франция избира Русе, където да постави още веднъж за българската публика своя оригинален прочит на това вечно заглавие на Офенбах.

В оригиналното либрето действието се развива в Париж по време на Световното изложение от 1867 година. В най-новия френски прочит на новата постановка на Русенската опера действието е пренесено в нашето съвремие.

„Парижкият живот“ е определена като комична опера от създателя си Жак Офенбах. Сюжетът на либретото на Меяк и Халеви стъпва на основата на популярната през онези години пиеса „Les promenades de Paris“ и на пиесата „Фотограф“. Тази творба отбелязва обрат в творчеството на композитора. По това време Офенбах вече е Рицар на Почетния легион. С изричното лично настояване на императрица Евгения е избран за член на Френската музикална академия. Затова и самият император Наполеон III се обръща към Офенбах и поръчва нова оперета за предстоящото Световно изложение в Париж. Премиерата ѝ е на 31 октомври 1866 година в „Пале Роял“.

Може би и това е причината в „Парижки живот“ композиторът да се откаже да вложи политически намеци и рязка пародия на своето съвремие, както обикновено прави в предходни свои творби. Тук той остава снизходителен към своите герои, въпреки че в пиесата има нескрита ирония относно нравите на безгрижно-веселия Париж от средата на XIX век.

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!