Готова е програмата за 63. МФ “Мартенски музикални дни” Русе 2024 + програма

Общинските съветници в Русе ще одобрят в края на този месец програма и бюджет на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, чието 63-то издание ще се проведе от 15 до 31 март 2024 г. в Русе.

Чест е за нашия град, че Международният музикален фестивал в Русе отдавна е доказал мястото си в семейството на големите фестивали за класическа музика в Европа. Неслучайно фестивалът е носител и на почетното звание на Европейската фестивална асоциация „Европейски фестивал“.

Програмата за неговото предстоящо издание през 2024 предлага на своята многобройна слушателска аудитория както изключително разнообразие от концерти, така и вълнуващи срещи със знаменити артисти от 9 страни на Европа и света, част от които ще дебютират на българската фестивална сцена.

Още с откриването на фестивала програмата поставя необикновено силен репертоарен и артистичен акцент с изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150 г. от неговата премиера през 1874 г. в Милано. Основни участници в тази мащабна продукция са уникалният и без аналог в страната и региона на Балканите Русенски фестивален оркестър (който вече 14 години привлича към родното място бивши и настоящи възпитаници на Русенското училище по изкуствата) и Смесеният хор на Държавна опера – Русе, под диригентството на родения в Русе български диригент Емил Табаков. Солисти на тази мащабна продукция са артисти от класата на световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова (също възпитаник на училището в Русе) и талантливите млади български певци Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков.

Сред ексклузивните имена в артистичната листа на фестивала са и такива световни музиканти като Струнният квартет Белча, считан за един от най-добрите струнни квартети в света, необикновено атрактивният Саксофонен квартет Signum, блестящият тромбонен ансамбъл от Виена – ViennaTrombonAttraction, както иизключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. Своя силен артистичен дебют в България ще направи и младият и талантлив грузински пианист Гиорги Гигашвили в програмата на Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев, в заключителната фестивална вечер на 31 март.

Със специални фестивални програми се очакват и двата водещи български оркестъра – Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист знаменитата Елена Башикарова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и солист младият и извънредно надарен български пианист Емануил Иванов.

С особен интерес публиката ще очаква и участието на изключителния български цигулар Светлин Русев в две камерни програми със световноизвестната корейска пианистка Йоръм Сон и сопраното Красимира Стоянова, които без съмнение ще се превърнат в част от множеството пикови фестивални събития през 2024 г.

Сценичните премиери са винаги особено привлекателни за публиката. Фестивалът през 2024 не прави изключение, този път със световната премиера на балета „Калиопа“ на известния български композитор и диригент Емил Табаков. Реализацията на балета е на Русенската държавна опера с диригент авторът и постановка на световноизвестния хореограф Константин Уралски.

Програмата предлага още две важни за българската музика световни премиери на произведения от признатите майстори на съвременната музика у нас – композиторите Васил Казанджиев, Божидар Спасов и Константин Илиев, включени в концертите на елитното немско трио „Абстракт“ и един от най-добрите български струнни квартети – Струнен квартет „Фрош“.

В програмата могат да се видят и още специални програми, предложени от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ със солисти Минчо Минчев и Николай Минчев под диригентската палка на Константин Добройков, както и специалният проект на известните български джаз музиканти Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров под надслов DasWeltschmerZDuett – една истинска провокация за любителите на джаза.

Основни медийни партньори на фестиваласа по традиция БТА, БНТ, БНР и Live7 TV, както и редица местни, регионални и национални електронни и печатни медии, осигуряващи многохилядна аудитория на фестивалните събития и широка публичност на всички наши партньори, спонсори и дарители.

Бюджетът за 63-тото издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на предвиденото външно финансиране от Министерството на културата, спонсори и дарители от Русе и страната.

Общата рамка на предложения бюджет по приходите за 2024 г. е 302 000 лв. Приходната част на бюджета предвижда размер на общинската субсидия от 143 600 лв., и размер на финансирането от други източници от 158 400 лв., оформили рекордния за последните години дял на външните приходи от 52,5 % спрямо общата приходна част на бюджет.

Разходната част е развита в рамките на планираните средства по приходите в размер на 302 000 лв., като предвижда 248873 лв. за осигуряване на най-тежкия дял от структурата на бюджета – разходите за пътни и хонорари на участващите в програмата артисти и състави, които показват минимално увеличение от 5 817 лв. спрямо достигнатите нива през 2023 г., и 53 127 лв. за организационно – технически разходи, вкл. хотелско настаняване, технически персонал, реклама, осигурителни вноски, авторски права, членски внос към БФА и др., описани в Приложение 2 към настоящия доклад.

Имайки предвид инфлационните процеси и сериозният скок на цените на всички услуги, които фестивалът ползва, в т.ч. хотелиерски, транспортни и рекламни услуги, самолетни билети и много др., общата стойност на разходната част на бюджета е завишена с 14 995 лв. спрямо отчета за 2023 г., което се компенсира изцяло от приходната част на предложения бюджет.

Организационно-техническите разходи, в т.ч. разходите за промотиране и реклама на фестивала, техническото обслужване на събитията, разходите за авторски права, осигуровки и др. са развити крайно икономично в рамките на 53 127 лв., като въпреки инфлационните процеси надвишават отчета за 2023 г. само с 8 432 лв.

В заключение следва да обобщим, че от гледна точка на мащабите на самата фестивална програма (общо 19 концерта, 5 съпътстващи събития и стотици артисти от България и чужбина), бюджетът е балансиран както по отношение на приходната, така и по отношение на разходната си част.

63. МФ „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ“ – РУСЕ 2024

15 март, петък, Доходно здание, 19 ч.

Откриване

ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР

ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ

Диригент ЕМИЛ ТАБАКОВ

Солисти КРАСИМИРА СТОЯНОВА сопран

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА мецосопран

МИЛЕН БОЖКОВ тенор, ДЕЯН ВАЧКОВ бас

Дж. Верди – Requiem за солисти, хор и оркестър

16 март, събота, Доходно здание, 19 ч.

ТРИО АБСТРАКТ, Германия

Б. Спасов – св. премиера, Н. А. Хубер, Дж. Апергис

17 март, неделя, з. Русе, 11 ч.

30 години сценична дейност

ХОР „ПРОФ. ВАСИЛ АРНАУДОВ“

Диригент СВИЛЕН ДИМИТРОВ

17 март, неделя, Доходно здание, 19 ч.

Прочути дуети

СВЕТЛИН РУСЕВ цигулка

ЙОРЪМ СОН пиано

Чайковски–Елман, Л. Ауер, Е. Корнголд, Г. Форе

18 март, понеделник, Доходно здание, 19 ч.

КРАСИМИРА СТОЯНОВА сопран

СВЕТЛИН РУСЕВ цигулка

ЙОРЪМ СОН пиано

Й. С. Бах, Дж. Пучини, Н. Р. Корсаков

С. Рахманинов, П. Бачелет, Г. Холст, Р. Щраус

19 март, вторник, Доходно здание, 19 ч.

Рецитал

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ пиано

Л. В. Бетовен – Соната оп.2, №1

Б. Барток – Соната, Sz.80

Л. В. Бетовен – Соната оп.78

М. Равел – Gaspard de la nuit

Ф. Лист – Мефисто валс №1, S.514

20 март, сряда, Доходно здание, 19 ч.

Starry Night

Саксофонен квартет SIGNUM

Й. Хайдн, К. Дебюси, Ф. Леви, А. Пиацола

21 март, четвъртък, з. Русе, 19 ч.

СТРУНЕН КВАРТЕТ ФРОШ

ГЕРГАНА НЕСТОРОВА пиано

К. Илиев – Струнен квартет №4

В. Казанджиев – Клавирен квинтет (свет. премиера)

Б. Барток – Струнен квартет №5

22 март, петък, з. Русе, 19 ч.

Das WeltschmerZ DuetTT

ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ – ЕКО контрабас, китара

МИЛЕН КУКОШАРОВ пиано

23 март, събота, Доходно здание,19 ч.

Beethoven Only

СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Диригент НАЙДЕН ТОДОРОВ

Солист ЕЛЕНА БАШКИРОВА пиано

Л. В. Бетовен – Концерт за пиано №4

Л. В. Бетовен – Симфония №4

24 март, неделя, з. Русе, 11 ч.

Гала концерт

на лауреатите от 14. МК Франц Шуберт’2023

24 март, неделя, Доходно здание, 19 ч.

Pictures of Live

VIENA TROMBONE ATTRACTION

25 март, понеделник, Доходно здание, 19 ч.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ

Калиопа

балет в 2 действия от Емил Табаков

световна премиера

Либрето Александър Малчев

Хореография Константин Уралски

Диригент ЕМИЛ ТАБАКОВ

26 март, вторник, Доходно здание, 19 ч.

Струнен квартет БЕЛЧА

Л. В. Бетовен –Струнен квартет оп.18, №4

Б. Барток –Струнен квартет №1, SZ40

Л. В. Бетовен –Струнен квартет оп.127

27 март, сряда, з. Русе, 19 ч.

Musica Historica

Вокален ансамбъл GLI ACCORDATI

Диригент ДРАГОМИР ЙОСИФОВ

Й. Хайдн – Девет песни

К. Джезуалдо – Пет мадригала

28 март, четвъртък, Доходно здание, 19 ч.

Камерен ансамбъл СОФИЙСКИ СОЛИСТИ

Диригент КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ

Солисти МИНЧО МИНЧЕВ цигулка и виола

НИКОЛАЙ МИНЧЕВ цигулка

А. Шнитке – Moz-Art à la Хайдн

В. А. Моцарт – Симфония кончертанте за цигулка и виола

А. Шьонберг – Просветлена нощ оп.4

29 март, петък, Доходно здание, 19 ч.

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА БНР

Диригент ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

Солист ЕМАНУИЛ ИВАНОВ пиано

А. Хачатурян – Адажио из балета Спартак

С. Прокофиев – Концерт за пиано №1

Д. Шостакович – Симфония №9

30 март, събота, Доходно здание, 19 ч.

Диалози

Клавирно трио

АЛБЕНА ДАНАИЛОВА цигулка

АЛЕКСАНДЪР СОМОВ виолончело

НАДЕЖДА ВЛАЕВА пиано

Л. Буланжé, Ж. Франсе, М. Равел, А. Пиацола

31 март, неделя, Доходно здание, 19 ч.

Закриване

РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

Диригент ДИМИТЪР КОСЕВ

Солист ГИОРГИ ГИГАШВИЛИ пиано

Й. Брамс – Концерт за пиано №1

А. Дворжак – Симфония №8

 

Източник: rousse.info

Още от Култура

Още от Артисти

© 2019 Thesite All rights reserved!