/Държавен архив – Русе/
Гроздоберът и направата на качествено домашно вино са били приоритети за русенци и в миналото! Доказателство за това са рекламите във вестник „Русенска поща“, 1928 г.
"Млади и стари не се чудете! Гроздобера почна - Реколтата е отлична. Всеки да си приготви съд да го напълни със сок от грозде, ако иска да пие в къщи натурално винце. А който не се интересува, после да не се сърди на кръчмата, че обичат да разреждат винцето и да продават вода на килограм!“
Гроздоберът е бил важен момент от годишния цикъл за русенците. Селските общности се обединявали, за да съберат грозде, което след това се използвало за производството на домашно вино. Тази традиция не само осигурявала необходимите суровини, но и създавала общност и културно богатство. След събирането на гроздето, русенците преминавали към процеса на производство на вино. Това включвало стъпки като прессиране на гроздето, ферментация и съхранение. Домашното вино е било важен аспект от културата и традициите на областта.
източник: РусеИнфо
24.08.2023
08.10.2024
08.10.2024
08.10.2024
08.10.2024
07.10.2024