Изложбата "Миналото днес" представя известни личности, посещавали Русе

Петото издание на изложбата „Миналото днес“ беше открито днес на площад „Свобода“

Експозицията се реализира по идея на Държавен архив - Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” и фирма „Експрес Сервиз” ООД.

Тази година традиционната изложба с архивни фотоси представя интригуващи фотографии на известни лица от българската и световната история, чийто житейски път е бил свързан с Русе. Поредното издание на „Миналото днес“ е опит да се направи връзка между миналото и настоящето на Русе, като на широката общественост се представят интересни личности, посетили или работили в града ни.

На откриването присъстваха Златомира Стефанова – зам.-кмет на Община Русе и председател на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”, Толя Чорбаджиева – началник на отдел „Държавен архив” в Русе и Цветелин Колев – управител на „Експрес Сервиз”.

„За мен е много важно когато бизнесът е ангажиран с такива хубави инициативи. Изложбата е достъпна до всички русенци и гости на града ни, особено сега в активния туристически сезон. Когато разгледат фотосите, русенци могат да се почувстват горди и да се усетят още по-свързани с града си. Така идва и желанието да милееш за родното си място и да го пазиш”, каза Златомира Стефанова при откриването на изложбата.

Толя Чорбаджиева сподели, че тази година от Държавния архив са избрали да покажат още един аспект от европейския лик на Русе, а именно известните личности, посетили града ни. „Архитектурата на Русе беше обект на предишните издания на изложбата, а сега решихме да поставим акцента върху хората и това, което се е случвало в града ни”, подчерта началникът на отдел „Държавен архив”.

В изложбата „Миналото днес“ може да бъде видян запечатан момент от посещението на кубинския лидер Фидел Кастро в крайдунавския град, което някои русенци все още си спомнят. Архивните снимки показват още емблематични личности от спорта, театралното и музикалното изкуство, като Дмитрий Шостакович, Леон Даниел, Нешка Робева и Златните момичета. Едно от таблата представя исторически фотос на легендарния русенски градоначалник Кирил Старцев, който остава в историята на Русе с мащабното благоустрояване на града.

„Благодарни сме за възможността да популяризираме и показваме тези архивни снимки, защото русенци трябва да знаят историята си. Тя е гордост за града ни“, каза Цветелин Колев – мениджър на „Експрес Сервиз“, с чиято финансова подкрепа се осъществява изложбата.

Текстът, придружаващ снимките, е двуезичен (на български и английски език), за да могат и чуждестранните гости на града да се запознаят както с акценти от биографията на експонираната личност, така и с интересната и богата история на Русе.

Таблата с интригуващите снимки са разположени в центъра на града до шадраваните срещу сградата на Общината и ще останат там до късна есен.

Още от Русе

Още от Старо Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!