Христос Воскресе! Православният свят посрещна Великден

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Великден – Празника на празниците. Възкресението Божие идва с вярата за безсмъртието на душата, с надеждата за повече доброта и любов сред хората.

Камбанен звън от катедралния храм

„Св. Александър Невски“ и другите църкви из страната възвести възкресението на Иисус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистина воскресе!“. Възкресение Христово е най-великата радост за християните. Победата над смъртта е празник на вечността.

Великден е празникът на празниците!

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната.  По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците,

в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе.

Червеното яйце в случая символизира

зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци

или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава „Христос Воскресе“.

Още от Култура

Още от Последни публикации

© 2019 Thesite All rights reserved!