Общината с дарение за възстановяването на църквата „Света Петка“

Култура 05.03.2020 | 10:03ч.

Близо 2000 лева, които ще покрият разходите за проекта за ремонт на църквата „Света Петка“ ще дари Община Русе. Предложението на администрацията трябва да бъде одобрено и от Общинския съвет на предстоящата през март сесия. Според внесената докладна, общината ще дари сумата от 1959,42 лева, които да бъдат използвани за покриване разходите за процедиране на комплексния проект за инвестиционна инициатива „Основен ремонт и реставрация на Църква „Света Петка“ и изграждане на Посетителски център с параклис“ след молба от Русенския митрополит Наум.

Припомняме, че църквата „Света Петка“ е в изключително тежко състояние от години. За нейната реконструкция има и изготвен проект и спечелено финансиране, а ремонтът трябва да започне през тази година.

Храмът „Света Петка“ се намира на метри от единствената запазена стара порта на Русчук – Кюнтю капо. Самата църква е копие на Кръглата църква от Преслав. Русенският храм е с размери: дължина 30 м и ширина 17 м. Диаметърът на кубето е 13,3 м, вътрешната му височина е 16,15 м. Камбанарията с кръста е висока 22,7 м. С вътрешните линии и плоскости добре хармонира красивият иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на русенското мебелно училище Георги Генов.

Основният камък на „Света Петка“ е положен на 27 август 1939 година. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I. Тя е реконструирана за първи път в скиците на архитекта при Софийския народен музей д-р Александър Рашенов (1892 – 1938). За новостроящия се храм средства предоставят катедралният храм „Света Троица“ и свещоливницата му – 488 503 лв., църквите „Свети Георги“, „Свети Николай“ и „Света Богородица“ – общо 228 872 лв. Средства за строителството отпуска неколкократно и Русенската община. Общата сума за изграждането и обзавеждането на храма възлиза на 2 295 929 лв.

 

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!