"ОПЕРА ПОД ЗВЕЗДИТЕ" кани русенци на операта "Кармен"

Опера Актуално 20.07.2021 | 09:07ч.

Летният  фестивал  "ОПЕРА ПОД ЗВЕЗДИТЕ" на Държавна опера – Русе набира скорост и след блестящата Оперна гала, белязала с бурни аплодисменти първата вечер от делничната седмица, ни предстои горещо изживяване с операта  „Кармен", която достойно заема едно от първите места в репертоара на Световните театри.

На 22 юли, четвъртък,  2021г., от 20:30 часа, на площада пред операта, русенци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на непреходната творба на композитора Жорж Бизе, чийто сюжет е по новелата на Проспер Мериме, и по-точно от третата й глава, която съдържа разказа на Хозе за драмата на живота му. Сценичното либрето е създадено от Анри Мейяк и Луи Халеви.

Бизе несъмнено е велик класик на френската музика, а в творчеството му намират израз най-добрите и демократични традиции на френската култура. Основните му творчески постижения разбира се са свързани с театъра.

На 3 март, 1875г., е премиерата на "Кармен", която се играе в театър „Опера комик” , а на 2 юни, след три месеца, Бизе внезапно умира. Преждевременната му смърт вероятно е ускорена и от светският скандал, който избухва около точно тази негова творба. В началото на следващата - 1876г , операта ‘Кармен” за дълго изчезва от репертоара на Парижките театри и в същото време започва триумфалният й успех  в чужбина. В Париж е възобновена, като постановка чак в 1883г., и оттогава не спира да се играе с огромен успех.

И все пак историческото значение на операта на Бизе не е само в нейната непреходна художествена стойност, но и в това, че в нея за първи път се появяват на оперната сцена такива образи, като тютюноработници, цигани, контрабандисти. С това се утвърждава по безспорен начин съществуването и на подобни хора, които също имат своите човешки права.

По думите на режисьорът д-р Аделаида Якимова , в предстоящия спектакъл   публиката ще разчете символите на съдбата, на бялата и червената роза, на картите. Ще открие и нови връзки между познатите и традиционни решения на операта.

Диригент и на това заглавие от летния фестивал "Опера под звездите" е маестро Сунай Муратов.

В ролята на Кармен ще се превъплати блестящата солистка на Букурещката опера ФЛОРЕНТИНА СОАРЕ , а като Дон Хозе ще й партнира колегата й от Румънския културен институт, един от най-добрите тенори в света, както ласкаво го определя световната критика - АЛИН СТОЙКА.

В останалие роли ще видим  любимите солисти на Държавна опера - Русе – Александър Крунев като Ескамилио, Данкайро ще бъде Теодор Петков, Ремендадо – Иван Пенчев,  Цунига –  Пламен Бейков, Моралес - Стоян Стоянджов, Микаела – Цветелина Василева и Мерцедес – Нели Петкова.

Участват още солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

Билети можете да закупите на каса Опера, от понеделник до петък,  от 10.00 часа до 18.30 ч.

 

 

 

 

 

 

 

Още от Опера

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!