Открита е скрита скица в „Нощна стража“ на Рембранд

Изследователи в Холандия използваха нови технологии за сканиране, за да открият как бароковият художник е нарисувал най-известния си шедьовър

Изследователи са открили следи от подготвителна скица под „ Нощната стража“ (1642), най-голямата и най-известната от картините на Рембранд ван Рейн,.

Учени откриха скритата скица като част от „Операция Нощна стража“, продължил две години и половина проект на музея в Амстердам за възстановяване на огромната маслена картина, съобщава Даниел Бофи за Guardian . Шедьовърът на Рембранд с размери 11,9 на 14,3 фута включва хаотичен набор от амстердамски милиционери, енигматична млада жена и други фигури, всички рамкирани от драматична светлина и сянка.

Кураторите по-рано предполагаха, че Рембранд вероятно е разчитал на ранни скици, за да ръководи тригодишния процес на композиране и усъвършенстване на картината. Но „нямахме доказателства“, за да подкрепим това твърдение, казва директорът на музея Тако Дибитс в изявление .

„Сега имаме доказателството, което ни дава истинско разбиране за първи път как е направена картината“, добавя Дибитс. „Открихме генезиса на Нощната  стража .“

Изследователите са използвали Macro-XRF изображения, сравнително нов тип рентгенова технология , за да сканират  платното на The Night Watch за следи от калций. Контурите на тези черно-бели сканирания разкриват къде Рембранд някога е рисувал подготвителни скици, използвайки бежова боя с високо съдържание на тебешир (и следователно с високо съдържание на калций).

Изследователите използваха специална технология за сканиране, която създаде карта на скицата чрез откриване на високи нива на калций в богатата на тебешир боя на Рембранд за подготвителните му очертания в „  Нощната  стража“. С любезното съдействие на Rijksmuseum

Новоразкритата скица предлага поглед към творческия процес на Рембранд, докато той работи върху платното и променя мнението си относно някои композиционни елементи. Скицата с тебеширена боя разкрива, че първоначално е планирал да включи няколко заострени копия, стърчащи над главите на компанията. Той също планира да нарисува пера върху сложния шлем на милиционера Клаес ван Круйсберген, но по-късно ги боядиса, според изявлението.

Като цяло, новите сканирания дават усещането, че можем да надникнем през рамото на Рембранд, докато той работеше по „ Нощната стража “, отбелязва главният куратор на Rijksmuseum Питер Рулофс в изявлението. „Очарователно е да се види как е търсил правилната композиция.“

Внимателното проучване на платното също така разкри няколко основни опасения за опазване, които музеят планира да реши. Най-спешно платното разви няколко големи вълни в горната си лява страна, когато беше поставено във временна галерия по време на ремонт от 2003 до 2013 г., съобщава Майк Кордър за Асошиейтед прес .

През януари кураторите ще премахнат голямото платно от дървената рамка от 70-те години на миналия век и ще го прикрепят към нова носилка. Внимателният процес трябва да изравни тези деформации в платното за период от три месеца, съобщава Мартин Бейли за Art Newspaper .

Ново изследване също така показва, че куче в долната част на композицията е избледняло през вековете, според Guardian . Лицето на мускетаря отляво на капитана се е влошило толкова много, че се виждат нишки от платно; междувременно черни точки и обезцветена боя са помрачили други части от композицията, съобщават от музея .

Черното облекло и червеният пояс на капитана на милицията Франс Банинк Кок, изобразени в центъра на композицията, също са претърпели износване. Cocq поръчва Нощната  стража като портрет на себе си и гражданската му охрана, за да бъде окачен в банкетната зала на компанията в Амстердам.

Известен със своя размер и драматична композиция, Нощната стража се смята от мнозина за олицетворение на холандската живопис от 17-ти век. Рембранд създава тази творба на върха на така наречения „Златен век на Холандия“, период на безпрецедентен икономически растеж в страната, подкрепен от холандската колонизация и поробването на африканците от търговците .

Изследователите на Rijksmuseum продължават да дават нови прозрения за най-известната картина на Рембранд. През юни екипът обяви , че е използвал технология за изкуствен интелект, за да пресъздаде как може да са изглеждали краищата на платното преди 1715 г., когато е било подрязано, за да влезе през вратата, за да бъде окачено в кметството на Амстердам. (Някой е премахнал около девет инча отгоре, пет инча от дъното, три инча от дясната страна и около два фута отляво, Междувременно миналата година музеят направи зашеметяващо 44,8-гигапикселово комбинирано сканиране на картината. Достъпно за достъп онлайн, изображението с висока разделителна способност позволява на зрителите да се вгледат във всеки детайл на Нощната стража , от мазки с четка до бездомни пръски боя.

Куче в долната част на композицията е избледняло драматично през вековете, твърдят изследователи. 

През януари кураторите ще премахнат голямото платно от дървената рамка от 70-те години на миналия век и ще го прикрепят към нова носилка. Внимателният процес трябва да изравни тези деформации в платното за период от три месеца.

Ново изследване също така показва, че куче в долната част на композицията е избледняло през вековете, според Guardian . Лицето на мускетаря отляво на капитана се е влошило толкова много, че се виждат нишки от платно; междувременно черни точки и обезцветена боя са помрачили други части от композицията.

Черното облекло и червеният пояс на капитана на милицията Франс Банинк Кок, изобразени в центъра на композицията, също са претърпели износване. Кок поръчва Нощната стража като портрет на себе си и гражданската му охрана, за да бъде окачен в банкетната зала на организацията в Амстердам.

Рембранд променя решението си няколко пъти, докато работи върху  Нощната  стража. Първоначално той извади допълнителен меч между капитана и лейтенанта, чиито очертания стават видими при сканиране (вдясно). 

Известен със своя размер и драматична композиция, Нощната стража се смята от мнозина за олицетворение на холандската живопис от 17-ти век. Рембранд създава тази творба на върха на така наречения „Златен век на Холандия“, период на безпрецедентен икономически растеж в страната, подкрепен от холандската колонизация и поробването на африканците от търговците .

„Операция Нощна стража“ продължава да дава нови прозрения за най-известната картина на Рембранд. През юни изследователите на Rijksmuseum обявиха , че са използвали технология за изкуствен интелект, за да пресъздадат как може да са изглеждали краищата на платното преди 1715 г., когато е било подрязано, за да виси в кметството на Амстердам. Някой е премахнал около девет инча отгоре, пет инча от дъното, три инча от дясната страна и около два фута отляво.

 

 

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!