В Русе започнаха честванията на 144-ата годишнина от създаването на ВМС

С полагане на цветя пред паметната плоча на основателя на Българските военноморски сили капитан–лейтенант Александър Конкевич, пред сградата на Флотската кула в Русе започваха честванията по случай 144-ата годишнина от тяхното създаване.

Честването продължи с военен ритуал по полагане на венци и цветя пред единствения в България Паметник на моряка и с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Приветствия към русенци отправиха контраадмирал Михайлов, областният управител Данаил Ковачев и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Преди това областният управител Данаил Ковачев удостои с плакет на областния управител на Русе командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Отличия бяха присъдени и на още трима офицери. Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, както и началникът на канцеларията на командира на ВМС капитан I ранг Райна Пенчева бяха отличени с почетния знак на областния управител.

Традицията честванията да започват от Русе датира от далечната 1956 г., тъй като в дунавския град през 1879 г. е поставено началото на Военния флот в Княжество България.

 

Източник: TVN

Още от Култура

Още от Днес

© 2019 Thesite All rights reserved!