Пианист от Русе ще свири в най-голямата опера в Париж

Лицата на Русе 04.12.2015 | 01:12ч.
14-годишният русенски пианист от Училището по изкуствата Николай Димитров получи покана да свири в залата на най-голямата френска опера - Opéra Bastille в Париж като лауреат на поредното издание на Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso”. Изявата му в модерната опера, изградена на мястото на прочутата Бастилия във френската столица, ще бъде в навечерието на Коледа на 18 декември. Вътре в сградата има четири зали: голяма зала за 2703 места, амфитеатър с 450 места, едно студио с 237 места и зала за репетиции на оркестъра.

Николай е един от малцината музиканти от цял свят, които имат награди и от трите издания на конкурса – в Лондон, Виена и Париж. Това му дава правото да се представи в три от най-големите зали в света – в „Роял Албърт Хол“ в Лондон, в „Музикферайн“ във Виена и сега в Opéra Bastille в Париж.

Във френското издание на конкурса този път има още един българин с награда. Това е 14-годишният Николай Маринов от Пловдивското музикално училище, който е възпитаник на клавирния педагог Светлана Косева. Двамата млади пианисти ще представят българската клавирна школа заедно с лауреати на конкурса от над 20 страни от цял свят.

Източник: АРЕНА

Още от Лицата на Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!