Приемат заявки за националния конкурс „Дунавски славеи“

13-ото издание на националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ ще се проведе в Русе на 6 и 7 март. Негов организатор е Общинският детски център за култура и изкуство. Вече се приемат и заявките от участници. Те ще се приемат до 10 февруари на адреса на Общинския детски център за култура и изкуство – Русе, улица „Околчица“ 9 директор /за ХІІІ фолклорен конкурс/ или на e – mail: obdcki1@abv.bg;

Участниците, които ще се включат в конкурса за пеене ще бъдат разпределени в четири възрастови групи – до 10 години, до 13 години, до 17 години и от 18 до 19 години. Всеки от тях ще трябва да изпълни две народни песни по два куплета с общо времетраене 5 минути. За втора и трета група е задължително една от песните да бъде безмензурна. Съпроводът може да бъде по желание – от оркестър до 5 човека, през инструменталисти. Допуска се и синбек до два куплета.

Индивидуалните инструменталисти в конкурса няма да бъдат разпределени по категории. Право на участие имат изпълнители на кавал, гайда, гъдулка, тамбура и акордеон, които могат да изпълнят две пиеси до 5 минути.

Участниците при камерните вокални и инструментални групи ще бъдат разделени в категории за любители и паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища. Участниците ще бъдат в две групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години. Хоровите формации трябва да бъдат поне 8 души на възраст до 19 години. Те ще трябва да изпълнят две народни песни – афорска или обработка с общо времетраене от 6 минути.

В конкурса могат да се включат ансамбли – хор и оркестър.

Жури с председател академик Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив ще оценява изявати на изпълнителите. Освен него в комисията са включени народния певец Николай Славеев, който ще бъде и гост изпълнител, както и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в Националното училище по фолклор „Филип Кутев“ в Котел. Комисията ще връми награди във всяка от групите. Специални призове ще има за най-малък изпълнител.

Още от Култура

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!