Приключи Архитектурната работилци за деца в библиотеката

Култура Актуално 02.12.2019 | 08:12ч.

180 русенски деца се включиха в проекта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието“. Инициативата „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието“ се проведе в периода април – декември 2019 г. и бе предназначена за деца от 8 до 12 годишна възраст. Основната й цел беше изграждане на експериментална среда за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии.

В проекта се включиха общо 180 деца, като 69 бяха участниците в летните работилници, а 60 деца и 12 родители бяха ангажирани в дейност 3 – съботни ателиета „Професионалисти в действие“. Бяха сформирани и три допълнителни ателиета с 54 ученици от ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“.

В лятната Строително-архитектурна работилница от юни до август бяха сформирани четири групи, които проведоха занимания в две ателиета - „Млад архитект“ и „Как се прави? Строя, играя, зная”. В продължение на 10 дни чрез разнообразни методи и средства, под формата на игра, децата усвояваха знания от областта на архитектурата и строителството по предварително утвърдена програма. Те работиха с различни материали, закупени със средствата по проекта като: хартия, картон, глина, кинетичен пясък, пластилин, различни видове конструктори, пъзели. Децата бяха запознати и с историята и архитектурата на Русе по времето на Архитектурна разходка. В част от ателиетата се включиха експертите от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ Стела Горчева и художникът Стоян Димов. В лятната работилница бяха използвани нови технологии: проектор, компютри, приложен софтуер, 3D писалки, дрон, интерактивна дъска.

В поредица от четири съботни ателиета „Професионалисти в действие“ в периода септември – ноември деца и родители се срещнаха в библиотеката с професионалисти от областта на строителството и архитектурата като дизайнера Владимир Рангелов, художникът Стоян Димов, интериорния дизайнер Стела Горчева, преподавател в ПГСАГ „Пеньо Пенев“. Те представиха по интересен начин своите професии. В първите две практически занимания децата оцветяваха лазерно изрязани поставки за моливи и химикали, майсториха от глина пирамида, капител, корниз, цветя и други фигури. В третото ателие те изработиха проекти на свой дом с мишка, клавиатура и приложение за вътрешен дизайн Sweet Home 3D. А в последното научиха кои са най - странните сгради в света и се запознаха с различни видове строителните инструменти, с които сглобиха купол на сграда от книгата "Забележителни творения на строителното изкуство. Прочети и построй!".

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!