"Ръкописна бележка" е спряла обявяването на Летище Русе за паметник на културата

Тепърва предстои да се види дали от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing

Редът е такъв, че всички предложения за обекти, които да бъдат обявени за паметници на културата, се обсъждат и гласуват от специализирания обществен съвет. След това в едномесечен срок министърът на културата трябва да издаде заповед, с която да формализира решението, и така сградите да бъдат защитени от събаряне или други кардинални ремонтни дейности.

Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности се събира в края на декември 2022 г. и единодушно подкрепя идеята Летище Русе да бъде обявено за паметник на културата. Едва през юни следващата година е подписан протокола от министъра, с който решението да бъде формализирано. В него обаче Найден Тодоров пише следната ръкописна бележка непосредствено до подписа си: “Без точка 3, която да бъде допълнително обсъдена във формат представител Русе, министър, зам-министър, дир. НИНКН”. “Точка 3” се отнася именно за Летище Русе.

Между месеците декември 2022 г. и юни 2023 г. настъпва една съществена промяна – общината подписва договор с фирмата “Еърпорт Русе” за безвъзмездно ползване на русенското летище през следващите 10 години. Пред обществото сделката е представена като опит да се подновят редовните самолетни линии от и до крайдунавския град, но както “За истината” писа, зад сделката прозират частни бизнес интереси.

Торовов, който в момента е директор на Софийската филхармония, отказа да отговори с какъв мотив е настоявал за допълнително обсъждане, провело ли се е то, както и оказван ли му е натиск от страна на местната администрация в Русе, или частната компания, стопанисваща в момента летището, за да забави максимално статута на сградата като паметник на културата. До публикуването на този текст становище не беше получено и от Министерството на културата, пише сайтът За истината.

От Националния институт за недвижимо културно наследство потвърдиха за “За истината”, че към 11 октомври 2023 г. Летище Русе е без статут за паметник на културата от национално значение.

В писмо на „Докомомо България“ – неправителствена организация, която се занимава с опазване на архитектурата, до Министерството на културата от месец юли т.г. се говори за “непрофесионални и некомпетентни действия” от страна на служебния министър Найден Тодоров. Оттам призовават ведомството незабавно да отстрани грешката с протокола, за да се запази сградата на аерогарата като значим образец на следвоенния модернизъм в България. От организацията напомнят, че през 2021 г. не друг, а кметът на община Русе Пенчо Милков е изразил одобрение за идеята за сградата на летището да получи статут на паметник на културата.

Големият проблем с Летище Русе е, че договорът между общината и „Еърпорт Русе” не задължава дружеството да осигури редовни пътнически самолетни линии. В него са залегнали изисквания, като изграждане на система за видеонаблюдения, ограда, изработване на устройствен план и др.

Тези стъпки са необходими на самото дружество-инвеститор, за да оперира със своите самолети за борба с градушките.

По този повод от Община Русе казаха за “За истината” през март т.г., че в решението на Общинския съвет за отдаване на летището, както и в сключения договор, се споменава, че летището може да се използва единствено като гражданско

В случай, че то не функционира според уговореното предназначение, общината има правото да прекрати договора.

“15-те задължителни точки надхвърлят действията, които ползвателят е нужно да извърши, за да оперира полети единствено свързани с борба срещу градушки”, казаха от Община Русе в отговор на въпроса как ще бъде защитен интереса на гражданите. От там допълват, че удостоверението за експлоатационна годност, което инвеститорът също трябва да осигури в срок от една година, “ще позволи осъществяване на регулярни граждански полети”.

Досега “Еърпорт Русе” ремонтира сградата на пътническия терминал, изгради 9-километрова ограда и възстанови осветлението на пистата. Тепърва предстои да се види дали и кога от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing, или там ще продължат да кацат само добре познатите частни самолети и такива за борба с градушките.

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!