Русе отбеляза Европейската година на уменията с представяне на дуалното обучение

Русе Актуално 11.05.2023 | 12:05ч.

   10 професионални гимназии от Русе представиха на 9 май резултатите от ученическите практики и дуалното обучение, които изпълняват с финансовата подкрепа на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. Това бе част от информационното събитие под мотото „Европейска подкрепа за дуалното обучение“, посветено на Деня на Европа и на Европейската година на уменията.          Организатор е Областният информационен център – Русе в партньорство с РУО–Русе. Освен учители и ученици от професионалните училища, участваха представители на бизнеса, на Русенския университет и на Агенцията по заетостта.

         Официални гости бяха кметът на Русе Пенчо Милков, зам.-областният управител Детелина Ачева и началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.
         През първата част на програмата във фоайето на Доходното здание всяко училище демонстрира знания и практически умения, постигнати от учениците му, и как това е повлияло върху адаптацията им към пазара на труда. Акцентирано бе и на закупуване на модерно оборудване за училищните работилници, работно облекло, предпазни средства за учениците, учебници и учебни помагала. Работодателите партньори също оцениха положително ефекта от практиките и дуалното обучение. Особено ценна е възможността да привлекат към своите фирми млади и подготвени кадри.
         „В Европейската година на уменията ние решихме да фокусираме вниманието на обществеността и бизнеса към възможностите за образование, обучение и придобиване на умения и компетентности чрез европейски средства, защото в днешния много динамичен бизнес свят все по-актуален става въпросът с адекватните умения на работната сила и партньорството „образование – наука – бизнес“, каза по време на официалното откриване на събитието управителят на ОИЦ- Русе Диана Аврамова.
         През втората част от програмата ученически екипи на гимназиите, участници в практики и дуално обучение, показаха изработени от тях продукти и споделиха с експерта от ОИЦ Габриела Стефанова ползата от придобитите знания и умения, очакванията си от работодателите и какви перспективи виждат пред себе си. В диалога с учениците и преподавателите се включи и кметът Пенчо Милков. Той обърна внимание на нуждата от квалифицирани инженерни и средни технически кадри за местния бизнес, вкл. за общинските предприятия. Кметът похвали ученици, които са се включили в благоустройството на градската среда чрез ОП „Комунални дейности“.
         Младежи от Професионалната гимназия по облекло откриха втория панел с модно ревю под мотото „Изкуството в мен“. Моделите са по проекти на ученици от специалност „Моден дизайн“ и са изработени в часовете по учебна практика под ръководството на учители по професионална подготовка. А аниматори от Професионалната гимназия по туризъм закриха събитието с изпълнения, които бяха оценени от публиката. За доброто настроение помогна и викторината с интересни награди, свързана с ЕС и еврофондовете.
         Освен гимназиите, се включиха и представители на Русенския университет и Агенцията по заетостта. Проф. Генчо Попов, декан на „Аграрно -индустриалния факултет, и гл. ас. Борис Костов от катедра "Топлотехника, хидравлика и екология" представиха възможностите за обучение в няколко технически специалности на висшето училище и обясниха с какво те са привлекателни за младите хора, какви са възможностите за стаж, стипендии и професионална реализация. В технологичния и дигитален век все повече се търсят инженерните специалности. Представители на Регионалната служба по заетост и Бюрото по труда - Русе информираха за своите програми за обучение, квалификация и заетост.

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!