Русе се включва в инициативата "Европейски дни на наследството"

Култура Актуално 18.08.2020 | 11:08ч.

България за пореден път ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството” (ЕДН) – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство”.

Страната ни ще отбележи Европейските дни на наследството с над 300 събития в цялата страна през целия месец септември. Сред проявите, организирани от общините, са: фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни дурги инициативи за всички възрасти.

Множество музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от Covid-19.

Ето какви ще са събитията в Русенска област:

В Община Борово ще се проведе Ден на отворените врати от 1 до 4 септември, като ще бъде представена експозиция на Тракийското сребърно съкровище от Борово, открито при археологически разкопки през 1974 г. Представлява царски ритуален сребърен сервиз с позлата, състои се от пет съда – три ритона с протоме на бик, кон и сфинкс, каничка и купа. Датиран е към IV в. преди Христа. Надписите на два от ритоните и на каничката споменават името на тракийския цар Котис (383-359 г. пр.Хр.), а също така гробница на гетски аристократ от IV в. пр.Хр., която се намира се в централната част на град Борово и достъпна е за посетители. Увенчаването на гробницата с триъгълен фронтон на лицевата фасада прави гробницата уникална. Ден на отворените врати ще има и за зоокът и етнографска сбирка в село Екзарх Йосиф. Етнографската сбирка започва да се изгражда през 2004 г., изложени са експонати от бита на българите, разположени в 9 тематични групи.

Етнографски музей, картинна галерия и паметник на Руско-турската война в с. Обретеник ще са отворени за посетители. Над 180 стари предмета, извадени от ракли, мазета и тавани оформят първоначалния вид на етнографската сбирка. Постепенно се разраства и се превръща в нещо като музей на духовната щедрост и гордост от родния край на видни обретенчани.

Църквата „Св. Иван Рилски“ в с. Брестовица е обявен за паметник на изкуството и културата през 1973 г. Построена е през 1876 г., като църквата е красиво здание с четири колони.

Тракийско селище, късноантична и средновековна крепост в село Батин. Намира се на 3 км. северно от селото, върху високо възвишение, между река Дунав и Батинска река. Местността е известна под името „Кале баир“. Има продълговата форма, съобразена с конфигурацията на терена и заема площ от 25 декара.

На 19 и 20 септември ще е свободен достъпът за посетители в сграда от музея в Бяла с историческо и архитектурно значение, в която от 20 юли до 13 август 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война, се е помещавала Главната императорска квартира на руския император Александър II.

190 години от рождението на Филип Тотю ще бъдат чествани в Две могили. Войводата е роден през 1830 год., като последните десет години е живял в Две могили, където е и погребан. На 17.09.2020г. пред Къща музей „Филип Тотю” заедно с ученици от двете средни училища и детската градина ще се отбележи годишнината му. Ще участват културни и просветни дейци, граждани. Входът за експозицията ще е свободен в рамките на един ден.

112 години от подписване Манифеста за независимост на България ще бъдат чествани на 22 септември на гарата в Две могили. През 1908г. царският влак, в който пътуват държавниците към Търново, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. Сега на сградата на гарата е поставена паметна плоча.

Българските шевица и носия – мултимедийна лекция за деца, ще се състои на 1 септември в пирговското читалище.

Фотоизложба „Екскурзия във времето“ на самодейци към читалището, минало и настояще ще бъде открита от 5 до 18 септември.

Посещение на Музейна сбирка „Светлоструй“ от ученици и възрастни в Щръклево ще се състои на 15 септември. В Щръклево е предвидено засаждане на дръвчета и декоративни храсти с ученици на 9 и 10 септември.

През целия септември читалището в Мечка ще представя кът от старинни предмети и дрехи. За изработката му се използват дарения на членове на читалището. Разполага се с покъщнина – ястач, печка, чинии, бардучета, газени лампи, вретено, рогозки, кошници и черги. От селскостопанските уреди и предмети – диканя, въртелки, самар, чепкало, садило и др. В колекцията има мъжка и женска носия, кърпи, ковьори, престилки и др.

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.

Източник: rousse.info

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!