Русе става китарна столица на България

В продължение на три дни Русе ще бъде китарна столица на България, съобщи директорът на  Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.

От 26 до 28 април в града ще се проведе Шестият международен фестивал за китарни оркестри и ансамбли. В музикалният форум ще се включат около 80 китаристи – ученици, студенти и преподаватели. Сред участниците са китарният ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен, ансамбъл „Арфи и китари“ към НУИ „Любомир Пипков“ – София, пловдивският китарен ансамбъл „Академика“, както и румънското дуо Ана-Мария Бибеску и Раиса Михай.

„Продължаваме създадената от Иван Кочев традиция. Основни организатори на фестивала са неговите ученици, а сега преподаватели в училището – Антон Йовчев, Радослав Михайлов, Антони Масуа и Лиляна Игнатова“, каза Мария Дуканова

Фестивалът ще бъде открит с концерт на двата китарни оркестъра на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – „Буболек“ и „Аугмент“, а ще бъде закрит с концерт на фестивалния оркестър, в който ще се включат около 70 музиканти, участващи в събитието.

Международният фестивал е създаден през 2009 г. по идея на дългогодишния преподавател по китара към НУИ в Русе Иван Кочев, който почина през 2019 година.

Източник: TVN

Още от Култура

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

© 2019 Thesite All rights reserved!