Русенският театър започна излъчвания в YouTube

Култура Театър 07.04.2020 | 09:04ч.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ започна активно да публикува цели театрални постановки в популярната мрежа. Качените в канала „Драматичен театър Русе“ видеа са заснети по време на премиерните спектакли, а инициативата представлява своеобразна машина на времето за творците и зрителя.

Заснемането с архивна цел се практикува отдавна от културният институт, но до момента записите не са излизали от хранилището на театъра. Гледането в канала е абсолютно безплатно и не изисква от потребителите регистрация. От екипа на театъра обещават да подбират най-качествените записи и любопитни заглавия, които ще споделят с почитателите на театралното изкуство до два пъти в седмицата. Регистрираните в YouTube потребители могат да натиснат червеният бутон Абониране или Subscribe и така да са винаги информирани, когато от институцията насрочат онлайн премиера в канала си.

Първите достъпни за гледане пълни записи са четири. Това са постановките „Медея“ (2012, реж. Петър Денчев), „Вечери в Антимовския хан “ (2014, реж. Орлин Дяков) и „Женско царство“ (2016, реж. Орлин Дяков). Качен е и запис от 2018 година на част от любимият на русенци Международен фестивал „Живи статуи“, който набра изключителна популярност през 2019 и спечели наградата за най-добро туристическо събитие на Русе, връчвана от Общината след гласуване на русенци.

От театъра загатват, че обмислят също излъчвания на живо и се очаква да бъде завършен филмът за „Живи статуи 2019“, който бе заснет поръчка на културният институт и се изработва от екип на Арена медиа. Още изненади готвят за зрителите си в YouTube, както и за почитателите във Фейсбук страницата @TeatarRuse, но засега театралите не издават повече детайли, Това което може да се очаква със сигурност е качествен театър и разнообразен репертоар, макар и на екран.

Още от Култура

Още от Театър

© 2019 Thesite All rights reserved!