Солистката на Държавна опера – Русе Петя Цонева: В тази опера аз изпълнявам ролята на старата циганка Азучена, която за мен винаги е била много сложен образ за изпълнение, както сценично, така и музикално

“В тези студени дни имам удоволствието да поканя любимата ми русенска публика да стопли сърцата си с една от най-популярните опери на Верди – “Трубадур”, написана от автора ѝ само за 29 дни.

В тази опера аз изпълнявам ролята на старата циганка Азучена, която за мен винаги е била много сложен образ за изпълнение, както сценично, така и музикално.

Изисква се много добра вокална техника, а също така трябва да се внимава много със сценичната игра, за да не се стига до крайности и преиграване.

По времето на Верди е било модерно в оперите да присъства полудяване на някой от персонажите, но той е искал да избегне това с образа на Азучена.

По време на композирането на операта умира майката на Верди и той е съкрушен, а малко по-късно своя земен път приключва и либретистът на творбата, който е приятел на Верди.

Може би това е повлияло на автора и по тези причини операта му завършва с толкова много смърт…

Въпреки всичко тя е прекрасна, всяка една мелодия е божествена и неповторима!

За първи път се докоснах до образа на Азучена през 2003 година, когато дебютирах в Стара Загора. Там подготвяхме операта Трубадур за турне в Испания и Португалия.

След това съм я изпълнявала във Варна и Русе през 2010, 2012, 2013 година, а последното ми изпълнение беше през 2018-та с тенора Камен Чанев, светла му памет, съпругата му Таня Иванова и баритона Крум Гълъбов.

Образът на Азучена винаги докосва една много тънка струна в моята душа, тъй като и аз имам син, който живее далеч от мен и го виждам няколко пъти в годината. Предполагам, че това чувство е познато на много наши съграждани и сънародници за съжаление… Тази тънка нишка, която свързва майчината душа с тази на нейното дете, този трепет на сърцето, когато го посрещаш, и болката, когато го изпращаш, гледаш след него докато се скрие от погледа ти и се молиш Бог да бди над него!” Това ни довери солистката на Държавна опера – Русе Петя Цонева, която ще изпълни ролята на Азучена от операта “Трубадур” на Верди тази неделя, 04 февруари, от 19.00 часа в Доходното здание.

Заповядайте на един емоционален и разтърсващ спектакъл!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!