Стилян Цветков

Лицата на Русе 12.08.2019 | 02:08ч.

Стилян Цветков е роден на 29 юли 1991 година във Враца. Заниманията с класическо пеене на младия баритон започват още детските му години. За няколко години той е член на известния детско-юношески русенски хор ,,Дунавски вълни’’ и взима участие в концерти, фестивали и конкурси в страната и чужбина, където хорът винаги е печелил призови места.

През 2010 завършва Националното училище по изкуствата ,,Проф. Веселин Стоянов‘‘ – Русе, специалност Класическо пеене с преподавател Софка Инджова.

През декември 2009 младият певец има първата си изява в концерт като солист с Русенската филхармония, а през 2010 е и първият му самостоятелен концерт във Враца.

През 2015 Стилян Цветков завършва Националната музикална академия ,,Проф.Панчо Владигеров‘‘ със специалност Класическо пеене във вокалния клас на проф. Жасмина Костова и в класа по актьорско майсторство на проф. Виолета Горчева. Още като студент участва в различни продукции, концерти и в спектаклите на мюзикълите „Службогонци“ от П. Хаджиев (Илия), „Достатъчно“ от Ем.Горчева (Пако), „Шегобишко на острова на маймуните“ от Г.Костов (Айло), участва и в камерната опера от Г.Костов „Манастирски Неволи“ в ролята на отец Никофор.

От ноември 2016 година Стилян Цветков е част от трупата на Държавна опера-Русе, където работи като артист-хорист. Освен участието му в хора в репертоарните заглавия на театъра, младият певец почти във всички продукции е ангажиран и с малки роли. Сред тях са ролите му в „Кавалера на розата“ (Келнер и Лакей), в „Мария Десислава“ (Болярин), в „Царицата на чардаша“ (Нотариус Киш), в Графиня Марица (Чеко).

Неговият неподправен артистизъм, старание и работоспособност го изведоха през последните два творчески сезона на Русенската опера все повече във фокуса на внимание на режисьорите и на публиката и с по-големите роли в мюзикълите ‘’Човекът От Ла Манча’’ (д-р Самсон Караско) и „Кабаре‘‘ (Хер Шулц).

През юли 2019 Стилян Цветков дебютира и в първата си централна роля. Русенската публика го аплодира в ролята на Мишка от оперетата „Царицата на чардаша“.

 

Още от Лицата на Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!